Belgische telers ploegen hun bloemkool onder

Vanwege slechte prijzen en een mislukte teelt door de droogte zien diverse Belgische bloemkooltelers zich genoodzaakt hun bloemkolen onder te ploegen.

Belgische+telers+ploegen+hun+bloemkool+onder
© Haijo Dodde

Bloemkooltelers in België hebben aan de ene kant te maken met verminderde vraag vanuit de verwerkende industrie. De opbrengstprijzen zijn op dit moment nog slechts de helft van de kostprijs. Onder meer VRT en Vilt.be berichten hierover. Volgens de telers is er financieel gezien sprake van een grote aderlating.

Wat naast de prijsvorming nog speelt, zijn de gevolgen van de droogte voor de gevoelige vroege teelt van bloemkool. In België geldt in diverse teeltgebieden een beregeningsverbod. Een teler legt voor de camera van VRT uit dat het vocht uit de kolen trekt als de bloemkolen te weinig water krijgen. Die groeien daardoor niet uit en verkleuren bruin.


Daling Belgische groenteareaal

Sterk gestegen teeltkosten en de tegenvallende marktsituatie zorgden afgelopen jaar al voor een daling van het Belgische groenteareaal tot 28.600 hectare. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar, toen in totaal nog op 35.800 hectare groenten werd geteeld.

Uit de areaalcijfers blijkt dat er vooral minder bonen, wortels en spinazie zijn ingezaaid dit jaar. Voor komend jaar is de verwachting dat ook het areaal bloemkool sterk lager gaat zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer