Teelt bloemkool en broccoli blijft groeien

Het aandeel van bloemkool en broccoli in Nederland blijft stijgen. Vooral de bijdrage van broccoli nam de afgelopen twintig jaar fors toe. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksinstituut GfK en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Teelt+bloemkool+en+broccoli+blijft+groeien
© Job Hiddink

Cijfers van het CBS laten de ontwikkelingen in de Nederlandse productie zien. In 2000 bedroeg de bloemkooloogst 43 miljoen kilo. De jaren erna bleef de productie redelijk stabiel. Na 2010 zakte de oogst een aantal seizoenen onder de grens van 40 miljoen kilo, maar vanaf 2015 kwam het jaarlijkse aanbod boven 45 miljoen kilo uit. Alleen 2016 kende een kleine terugval.

De jaarlijkse productie van Nederlandse broccoli is de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld. De totale opbrengst lag in 2000 op 10 miljoen kilo, in 2021 oogstten de telers bijna 25 miljoen kilo. De grootste slag is gemaakt tussen 2003 en 2008. In vijf jaar tijd steeg de productie van 11 naar 17 miljoen kilo. Logischerwijs heeft dat ook te maken met de areaalstijging in diezelfde periode van 1.250 hectare naar 1.900 hectare.

Uitgedrukt in percentages klom het areaal van broccoli met 1.062 hectare in 2000 met 150 procent naar 2.649 hectare in 2021.


Bloemkool groeit minder hard

Het bloemkoolareaal groeide in verhouding een stuk minder hard. In 2000 bedroeg de totale oppervlakte 2.165 hectare. In 2021 noteerde het areaal 2.931 hectare.Dat is een stijging van 35 procent. Een ander verschil ten opzichte van broccoli is dat het areaal bloemkool per seizoen sterker varieert. Nederlandse bloemkool- en broccolitelers haalden in 2021 samen 76 miljoen kilo van het land. In 2000 was de totale productie nog 53 miljoen kilo.


Daling in aankoop

GroentenFruit Huis laat met cijfers van GfK zien dat in 2002 bloemkool nog bovenaan prijkte aan het lijstje van de meest gekochte groenten in Nederland. Drie jaar later zakte de koolsoort naar de vijfde plaats. Dit kwam volgens de belangenbehartiger voor handelaren vooral door de stijgende populariteit van tomaat, komkommer en ui.

Na 2005 is bloemkool op de ranglijst van meest gekochte groente alleen nog voorbij gegaan door paprika en staat nu stevig op de zesde plek. Broccoli stond in 2021 op de negende plaats van de meest verkochte groenten. Uit de meest recente GfK-cijfers blijkt dat de consumptie van broccoli jaarlijks toeneemt. In 2002 was het gemiddeld gekocht gewicht per huishouden in Nederland 2,4 kilo. Dat getal is in een kleine twintig jaar tijd naar 3,4 kilo in 2021 gestegen.In de berekening wordt ook het gemiddelde van niet-kopende huishoudens meegenomen. Daar komt bij dat het aantal huishoudens in Nederland stijgt, maar de gemiddelde grootte daalt. In 2002 waren er 6,9 miljoen huishoudens van gemiddeld 2,3 personen. In 2021 gaat het om 8 miljoen huishoudens met gemiddeld 2,14 personen.


Variatie bij bloemkool

Opvallend is dat naast het areaal ook de bloemkoolconsumptie per huishouden jaarlijks varieert. In 2002 noteerde het gemiddelde gekocht gewicht 6,2 kilo per huishouden, tegenover 5 kilo in 2021. Vorig jaar kocht 70 procent van de Nederlandse huishoudens weleens of regelmatig bloemkool.

Met 40 miljoen kilo was dat het hoogste volume voor bloemkool in de afgelopen tien jaar. De dip in het aantal kopers vond met 62 procent plaats in 2016.
Volgens GroentenFruit Huis is het belangrijk bloemkool onder jongeren meer onder de aandacht te krijgen. Onder jonge kopers komt bloemkool niet voor in de top 10 meest gekochte groenten. Jongeren kiezen vaker voor broccoli.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer