Poetin werkt mee aan Oekraïense graanexport na stopzetten sancties

Rusland koppelt medewerking aan hervatting van de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee aan stopzetting van de internationale sancties tegen de Russische agrarische export.

Poetin+werkt+mee+aan+Oekra%C3%AFense+graanexport+na+stopzetten+sancties
© Twan Wiermans

President Vladimir Poetin heeft daarover in Teheran besprekingen gevoerd met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. 'We zullen de export van Oekraïens graan vergemakkelijken, maar we gaan ervan uit dat alle beperkingen tot mogelijke leveringen voor de export van Russisch graan zullen worden opgeheven', zei Poetin tegen verslaggevers in Teheran na gesprekken met de presidenten van Iran en Turkije.


De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Moskou had ingestemd met 'basisprincipes' over een graanovereenkomst. De Oekraïense onderhandelaars hadden echter geweigerd een soortgelijke clausule op te nemen om de Russische agrarische export te beschermen.


VN om hulp gevraagd

Rusland heeft daarom secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties gevraagd om tussenbeide te komen. Poetin zei dat de Verenigde Staten al enkele sancties hebben opgeheven, met name tegen de export van Russische kunstmest. Als Washington echt verbeteringen op de wereldmarkt wil, moet het ook de strafmaatregelen tegen de Russische graanexport opheffen, zei Poetin.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Als bijdrage aan de onderhandelingen in Istanbul heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën vorige week duidelijk gemaakt dat betrokkenheid bij de Russische mest- en graanexport niet betekent dat sancties worden overtreden.


Invoertarieven

Bovendien hebben de Verenigde Staten deze week de eerder opgelegde invoertarieven voor grondstoffen van Russische kunstmest versoepeld. Ook in de Europese Unie wordt gesproken over verruiming van de mogelijkheden voor kunstmestimport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer