LTO: stikstofberekeningen Financiën geven ontluisterend beeld

De stikstofberekeningen van het ministerie van Financiën geven volgens LTO Nederland een ontluisterend beeld over hoe binnen het kabinet de discussie is gevoerd. Die informatie kwam woensdag naar buiten.

LTO%3A+stikstofberekeningen+Financi%C3%ABn+geven+ontluisterend+beeld
© Dirk Hol

Dat stelt LTO Nederland in een reactie op de berekeningen, die naar aanleiding van Kamervragen van Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Pieter Omtzigt zijn geopenbaard. Volgens LTO bewijzen de berekeningen ook dat de Tweede Kamer met onvolledige informatie het stikstofdebat heeft gevoerd naar aanleiding van de eerdere brieven van ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal.


Volgens LTO is de impact van de berekeningen vergaand als deze in beleid worden omgezet. '11.200 bedrijven die zouden moeten stoppen, bijna achttienduizend bedrijven die zouden moeten inkrimpen en tienduizenden bedrijven die de indirecte gevolgen voelen. Waar minister Kaag vorige week nog van 'ambtelijke rekenexercitie' sprak, roepen de antwoorden op de Kamervragen andere beelden op, inclusief dat het onderdeel van de formatie is geweest.'


Fundamenteel onbegrip

De 'kille' berekeningen van het ministerie van Financiën tonen een 'fundamenteel onbegrip over de economische, sociale en culturele toekomst van het platteland' aan, vindt LTO. 'Cruciale politieke vragen blijven onbeantwoord. Hoe kun je het opkopen van meer dan elfduizend bedrijven een 'gerichte' maatregel noemen? Waarom structureel geen oog voor innovatieve maatregelen en technieken waarmee reductiedoelstellingen met dezelfde bedrijfsomvang worden behaald?'Ook vraagt LTO zich af waarom er nog geen analyse is van de gevolgen voor de rest van de voedselketen en de leefbaarheid op het platteland. Uit de berekeningen van het ministerie van Financiën blijkt bovendien dat het beleid honderden of zelfs duizenden gezinsbedrijven onnodig in onzekerheid stort, omdat er hoger wordt ingezet dan het ministerie nodig acht. 'Bij plannen met zo'n impact op mensen kun je niet spreken over een veiligheidsmarge.'


2030 is onrealistisch

LTO heeft steeds aangegeven dat 50 procent reductie in 2030 onrealistisch is en benadrukt dat er een ander doel, tijdspad en werkwijze noodzakelijk zijn. Er moet volgens de organisatie iets gebeuren met de uitspraak van de Raad van State, juist ook om de agrarische sector perspectief te geven. 'Maar we moeten ook ronduit erkennen dat er in het dossier volop politieke keuzes worden gemaakt over hoe ons land en onze economie er uit zien.'

De door minister Van der Wal meermaals gebezigde leus 'we kunnen niet anders' begint volgens LTO dan ook wat flets en ongeloofwaardig te worden. 'LTO heeft met andere organisaties ambitieuze, maar haalbare voorstellen gedaan. Onnodig vasthouden aan een onrealistische doelstelling met onhaalbaar tijdspad is echter een politieke keuze, geen rechterlijke.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer