Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Biddinghuizen

Op een biologisch leghennenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 56.000 leghennen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+vastgesteld+op+pluimveebedrijf+in+Biddinghuizen
© Dick van Doorn

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf, een broederij. In de 10 kilometer zone liggen 29 andere pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.Dat heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Bezoekverbod

Er gelden landelijke vogelgriepmaatregelen gelden, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.


Tekst gaat verder onder kaart:

De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht: behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen geldt een afscherming. Die verplichting is er ook voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.


Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Biddinghuizen wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer