Zoeken naar kievitseieren Immaterieel Erfgoed

De Friese traditie van het zoeken en rapen van kievitseieren, het 'aaisyke', is Immaterieel Erfgoed geworden. Eerder gebeurde dat al bij het Skûtsjesile en de bloemencorso's.

Zoeken+naar+kievitseieren+Immaterieel+Erfgoed
© Niels de Vries

Hoewel het rapen van kievitseieren al zeven jaar verboden is, wordt er nog steeds gezocht naar eieren in het voorjaar. Hiermee wil de Bond van Friese VogelWachten (BFVW) de nesten en vogels beschermen. Zo'n 3.500 vrijwilligers van de BFVW beschermen en tellen de eieren en kuikens van weidevogels in Friesland. De vinders van de eerste eieren worden gehuldigd door de commissaris van de Koning en de burgemeesters.


De opname in de Inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed is vooral bedoeld als waardering voor al die vrijwilligers die zich ieder voorjaar met hart en ziel voor de vogels inzetten, geeft de Bond van Friese VogelWachten aan.


'Ook sport'

Eieren zoeken bestaat vooral uit kijken, hurkend aan de rand van het veld, naar het gedrag van een mannetje dat kuiltjes in de grond draait of een vrouwtje dat met strootjes 'smijt', laat de Bond van Friese VogelWachten weten. 'Een goede eierzoeker kan niet alleen 'lezen' of en waar er een nest is, maar ook of er eieren in liggen. Daarmee is eierzoeken niet zomaar een traditie, maar een ambacht, een kunst en een sport.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer