College Boer met gedeputeerde Lemkes: 'Heftige tijd voor jonge boer'

In deze achtste aflevering van College Boer is Elies Lemkes te gast. De gedeputeerde van Noord-Brabant beantwoordt vragen van studenten van de HAS in Den Bosch en leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt.

'Ik vind het zo heftig wat er sinds juni allemaal over ons heen komt. Zeker bij jullie en de gezinnen waarvan jullie deel uitmaken', begint Lemkes. 'Het is ontzettend moeilijk om nu boer te zijn. Met alles wat er om je heen gebeurt. Je moet stevig in je schoenen staan. Zoiets heb ik niet meegemaakt in mijn studententijd en het vormt je zeker.'

College Boer is een initiatief van Nieuwe Oogst waarin een bijzondere en voor jonge boeren en tuinders relevante gast centraal staat, naar het idee van College Tour. Onder leiding van Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo interviewen agrarische jongeren Lemkes over de toekomst van de landbouw en het perspectief van jonge boeren.


Gebiedsgerichte aanpak

De komende jaren gaat het buitengebied van Nederland op de schop. Dat gebeurt in een gebiedsgerichte aanpak. Brabant werkt daar al mee sinds 2017. Ook in dit geval is de provincie de kraamkamer van nieuw landbouwbeleid.

'Ik praat veel met jonge boeren en merk dat ze zoekende zijn. Dat is logisch. Jullie willen wel, maar weten niet hoe en het is niet duidelijk waar je op kunt rekenen', weet Lemkes. 'Ik zie jullie niet veel aan tafel. Vooral mensen die ouder zijn, maar het is jullie toekomst.'


Roep om duidelijkheid

Bij de jongeren klinkt de roep om duidelijkheid. 'Wilt u niet te veel?', vraagt een student zich af. 'Doordat wij in Brabant vooroplopen met een aanpak voor de stikstof, hebben wij nu een verweer wat men elders in Nederland niet heeft. Je ziet wat er in Overijssel aan de hand is. Daar moet men gaan handhaven', luidt het antwoord van de gedeputeerde. 'Wij kunnen het allemaal wel bedenken, maar we hebben jullie echt nodig. Kom met initiatieven!'


College Boer is een live event waarin studenten onder leiding van een moderator vragen stellen aan een inspirerende gast. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en op Nieuweoogst.nl als videocontent en podcast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer