Teler Wilbert Mans: 'Een goede oogst is nooit vanzelfsprekend'

Wilbert Mans (52) is niet opgegroeid op een boerderij, maar voelde wel sinds kleins af aan boerenkriebels. Hij heeft eerst bij andere boerenbedrijven ervaring opgedaan, om vervolgens zelf Mans Weert op te richten, een bloembollen-, tuin- en akkerbouwbedrijf in Tungelroy. 'Ik heb een passie voor telen', vertelt hij.

Teler+Wilbert+Mans%3A+%27Een+goede+oogst+is+nooit+vanzelfsprekend%27
© Boeren van Weert

Mans is geboren in het Limburgse Haelen, niet op een boerderij, maar in een 'gewoon' woonhuis. 'Mijn vader werkte als automonteur, maar mijn opa was daarentegen wel boer. De liefde en passie voor het boerenleven hebben eigenlijk een generatie overgeslagen', grapt Mans.

In zijn jongere jaren ging hij naar de landbouwschool en vanuit daar op stage in Canada. 'Ik heb hier veel geleerd en raad het iedereen aan om in het buitenland ervaring op te gaan doen. Het was een prachtige tijd.'

Tijdens en na zijn studie werkte hij bij verschillende boerenbedrijven in de omgeving. Bij een van die banen liep een leuke meid rond, Mirella. 'Zij was een vakantiekracht uit Ittervoort', zegt Mans. De vonk tussen de twee sloeg over en hoewel ze beiden niet afkomstig waren uit een boerengezin, deelden ze toch de passie om zelf een agrarische onderneming te beginnen.


Droom waarmaken

In 1994 verhuisde het stel naar Tungelroy en startten ze met een eigen bloembollen-, tuin- en akkerbouwbedrijf, dat anno 2022 nog staat als een huis. Mirella werkt tegenwoordig parttime als oncologisch fysiotherapeut en verzorgt ook de administratie van het bedrijf. Mans doet het grove werk. 'Maar alle belangrijke beslissingen maken we samen', zegt hij.

Mans teelt groente voor de verwerkende industrie en veel verschillende soorten lelies. 'Ik heb een passie voor telen', vertelt de ondernemer. 'Ik houd ervan om iets in de grond te duwen dat vervolgens tot iets moois uitgroeit. Zo kan ik enorm genieten van een prachtig veld lelies, wortelen of schorseneren.'

In de loop der jaren heeft Mans veel verschillende soorten groenten geteeld. Niet alles pakte goed uit. 'De asperges, broccoli en aardbeien hebben veel geld gekost. Het is elk jaar spannend om erachter te komen of de oogst is gelukt. Ook kan de markt, oogst of prijs tegenvallen. Daarom moet je als boer altijd naar het gemiddelde van een aantal jaren kijken om te zien of je onderneming voldoende heeft opgebracht.'


Oeverzwaluw

Mans probeert met zijn agrarische bedrijf zoveel mogelijk aan het milieu en de natuur te denken, omdat hij dat erg belangrijk vindt. Zo maakt hij ieder voorjaar een speciale zandberg achter het bedrijf, waar de oeverzwaluw zich kan nestelen. 'Die zwaluw komt niet veel meer voor, dus het is belangrijk dat er broedplaatsen worden gecreëerd', vindt hij.

'Verder leggen we bloembedden aan op onze akkerranden waar insecten zich kunnen huisvesten en voortplanten. Ook laten we in onze bassins water staan voor eenden, scholeksters, padden, kikkers en reigers', besluit Mans.


Boeren van Weert

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale agrarisch ondernemers in het Limburgse Weert die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze precies doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen. De leden van Boeren van Weert hebben zich tot doel gesteld met meer begrip van de burgers en met respect voor de omgeving en natuur hun bedrijf te runnen. Ze willen zodoende de ruimte behouden om te kunnen blijven ondernemen in hun sector. Meer informatie is te vinden op de website boerenvanweert.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer