Geslaagde+eerste+%27Boeren+van+Nederweert+Dag%27
Nieuws
© Maartje van Berkel

Geslaagde eerste 'Boeren van Nederweert Dag'

Het hadden er een paar meer mogen zijn, maar met zo'n 120 bezoekers is de eerste 'Boeren van Nederweert Dag' van zondag 3 juni voor de organisatie ronduit geslaagd. Volgend jaar weer, dus.

Uiteindelijk deden de meeste van de aangemelde 26 agrarische bedrijven mee. De overige konden niet, doen een volgende keer mee, of hadden de pech dat de aangemelde bezoekers zich alsnog afmeldden. In aanmerking genomen dat vooraf aanmelden nog even moet wennen, was deze eerste unieke informatiedag goed bezocht.

Vooraf aanmelden heeft als voordeel dat de boeren nu aan iedere bezoeker persoonlijk tekst en uitleg kunnen geven. Bijvoorbeeld over de inspanningen die zij doen om het hun dieren naar de zin te maken en in een gezonde leefomgeving te laten opgroeien, de keuzes die zij maken bij het vernieuwen van hun bedrijf of over het belang van de agrarische sector als voedselproducent en banenmotor.

Veel vragen

Boeren van Nederweert wil met deze dag het echte verhaal van de boer vertellen, van de mens achter de ondernemer die met veel passie zijn vak uitoefent. 'De mensen die kwamen, waren enthousiast en geïnteresseerd', zegt Chris Salimans, voorzitter van het organiserende Boeren van Nederweert en deelnemer met zijn gemengde bedrijf.

'De meesten vonden het een geweldige ervaring om het leven op de boerderij van nu te ervaren. Dit zijn ook de mensen die we graag over de vloer willen hebben. We dronken samen koffie en gaven uitleg terwijl we rondliepen over het bedrijf. Ze hadden veel vragen en sommigen hadden ook hun kinderen meegenomen.'

Wordt dus vervolgd, volgend jaar. 'Misschien moeten we dan iets extra's doen om mensen te trekken. Tegen die 120 hebben we gezegd: zegt het voort', aldus Salimans.

Kritiek

'Als boer krijgen we wel eens kritiek, maar ik denk dat die van een kleine groep komt die het boerenbedrijf niets interesseert en het doet voorkomen alsof wij een groot probleem vormen. Het gros van de mensen is echt geïnteresseerd in hoe wij kippen en varkens houden.'

Hij vervolgt: 'Het is zo leuk om je bedrijf te laten zien. Ons doel is ook om rechtstreeks contact met geïnteresseerden te hebben. Bij een open dag als 'Loeren bij de Boeren' is het vaak te druk om met bezoekers in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden. Nu hadden we echt de tijd voor de mensen.'

Voor herhaling vatbaar

Ook bij varkensfokbedrijf Beerens in Nederweert-Eind zijn positieve geluiden te horen. Voor Coen en Miranda Beerens was het een interessante en gezellige dag, waarop zij uitleg gaven over hoe de varkenshouderij werkt.

Miranda Beerens: 'We zijn met hen het hele bedrijf rond geweest en hebben laten zien hoe de luchtwassers en brijkeuken werken. Hier verwerken we de reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, natte restproducten, graan en gerst tot brij en voer voor de varkens. Het was leuk voor beide partijen en dus voor herhaling vatbaar.'

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer