Meerderheid gloort in senaat voor handelsverdrag met Canada

Er lijkt toch een meerderheid voor het handelsverdrag tussen Europa en Canada (Ceta). De Eerste Kamer behandelt maandag het verdrag. Steun in de senaat leek lange tijd onzeker, maar afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de PvdA akkoord gaat.

Meerderheid+gloort+in+senaat+voor+handelsverdrag+met+Canada
© ANP

Toen de Tweede Kamer zich in 2020 over Ceta boog, stemde vrijwel de voltallige oppositie tegen, ook de PvdA. Gezien de stemverhoudingen destijds leek het handelsverdrag lange tijd te gaan stranden in de senaat, waar de inmiddels voortgezette regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid heeft.

De PvdA liet zondag evenwel weten toch overstag te gaan. Senator Ruud Koole wees daarbij op de lastige geopolitieke situatie die is ontstaan door de Russische invasie in Oekraïne eerder dit jaar. Nu een oorlog woedt op Europese bodem, is het volgens de sociaaldemocraten zaak de banden met bondgenoten te behouden en waar mogelijk te versterken.


Arbeidsomstandigheden

Om te zorgen dat Ceta niet ten koste gaat van het klimaat of arbeidsomstandigheden, is volgens de PvdA een klachtenprocedure opgetuigd. Daar kunnen vakbonden, kleinere bedrijven en maatschappelijke organisaties een beroep op doen als afspraken op die terreinen niet worden nageleefd. Daardoor is de partij voldoende gerustgesteld.

Saillant detail is dat GroenLinks, de partij waarmee de PvdA steeds inniger samenwerking zoekt, nog altijd tegen Ceta is. De leden van beide partijen gingen onlangs nog akkoord met een voorstel om na de volgende verkiezingen voor de Eerste Kamer een gezamenlijke senaatsfractie te gaan vormen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer