Vooruitzichten varkens gunstiger, onbalans blijft

Er lijkt weer meer schwung te komen op de varkensmarkt. Vleesvarkens lopen vlot weg en de prijs stijgt. Ook de biggenprijs kruipt beetje bij beetje omhoog. Feit blijft dat de kosten voor voer en energie hoog liggen en de prijsstijgingen ook bikkelhard nodig zijn om het tekort te dichten.

Vooruitzichten+varkens+gunstiger%2C+onbalans+blijft
© Twan Wiermans

Een duidelijk afnemende aanvoer en een vlotter lopende handel brengen de varkensvleesnotering van haar plek. Vorige week met 3 eurocent (Vion-notering) en deze week zelfs met 5 cent. 'Er lijkt ruimte voor verdere prijsstijgingen, maar het gaat allemaal wel heel erg taai', zegt Pieter Post. Bij DCA in Lelystad is hij verantwoordelijk voor de DCA Beursprijs 2.0. Die wordt wekelijks op vrijdag afgegeven, voorafgaand aan de nieuwe week.

Reden voor de taaie handel is onbalans in vraag en aanbod. Al lijkt er sprake van een kentering. Zeker sinds de Duitse VEZG-notering woensdag met 0,05 euro pluste naar 1,85 euro. In Europa krimpt de varkensvleesproductie en er is meer vraag naar varkensvlees van buiten de Europese Unie. Maar die plus is nog niet genoeg om de productiekosten goed te maken die op dit moment rond de 2,25 euro per kilo geslacht gewicht liggen.Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert deelt het voorzichtige optimisme, maar is ook terughoudend. Hij verwacht dat de varkensprijs de komende weken nog met zo'n 20 cent stijgt en de voerprijs door de nieuwe oogst met 10 procent daalt. Maar een economische wet is dat de opbrengstprijs naar de kostprijs trekt, zegt Schuttert. Hij voorziet dat de vleesconsumptie daalt als winkelprijzen verder stijgen. 'Duitse supers hebben dat al ervaren.'

Het dalende gemiddeld geslacht gewicht is ook een teken dat het aanbod krapper wordt. Van 101,8 kilo in het eerste kwartaal zakte dat naar 98,5 kilo in week 23. Anders dan vorig jaar is de verwachting dat het gewicht onder de 100 kilo blijft.

De slachthaken zijn goed bezet, maar dat verandert wanneer Compaxo met veertien dagen de nieuwe slachterij in gebruik neemt. Dan komen er haken bij. Of dat de varkensprijs beïnvloedt, is afwachten. Feit is dat elke slachterij zijn slachthaken graag bezet ziet.


Biggen rooskleuriger

Op de biggenmarkt is ook sprake van een licht herstel. De oorzaak van de problemen daar ligt bij de vrije biggen en de stagnerende export naar Duitsland. Door de hoge voerkosten en onzekerheid over de prijsvorming bleven all-in all-outstallen afgelopen maanden leeg. Schattingen over de leegstand lopen uiteen van 10 tot wel 25 procent. 'Binnen vaste koppelingen liep het allemaal redelijk door', zegt Benny ten Thije van Select Porc.

De vraag is wat Duitse akkerbouwers met een vleesvarkensstal de komende weken gaan doen. Ten Thije verwacht dat een stijgende vleesvarkensprijs voor een aantal aanleiding is om de stal toch vol te leggen. Ook al staat de graanoogst voor de deur. 'Worden stallen volgelegd, dan zal dat een flinke zuigende werking geven.'Ook directeur Theo Duteweerd van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is positief gestemd. 'Uit onze productiemonitor blijkt dat het aantal beschikbare op te leggen biggen in Nederland substantieel lager wordt de rest van het jaar.' Gesloten bedrijven leggen biggen nu al lichter op. Dat is een duidelijk signaal, geeft Duteweerd aan. Dat komt ook in de DCA BestPigletPrice (BPP) naar voren. Die klom in vier weken op van 38,50 euro naar 40,50 euro deze week.

Om alle kosten te dekken, is onder de huidige omstandigheden minimaal 70 euro nodig per big van 25 kilo, exclusief btw, af vermeerderaar, zonder concept. Het grootste deel van de biggen in Nederland wordt afgerekend op de BPP-notering of een afgeleide daarvan. De notering wordt op maandag bekendgemaakt en komt tot stand op basis van inbreng van een vrij vaste groep handelaren die zijn aangesloten bij Vee & Logistiek Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer