Vleesvarkensprijzen dalen over gehele linie

De forse daling van de Duitse VEZG-notering voor week 19 met maar liefst 15 cent naar 1,80 euro heeft een daling van alle vleesvarkensprijzen ingezet. De DCA-notering ging vrijdag 6 mei met 8 cent omlaag naar 1,64 euro.

Vleesvarkensprijzen+dalen+over+gehele+linie
© Varkens Archief

Vion volgde maandag 9 mei met een daling van 7 cent inclusief btw naar 1,79 euro. Alle andere slachterijen noteerden woensdag 11 mei lager. Compaxo daalde met 8 cent naar 1,53 euro en Van Rooi met 7 cent naar 1,56 euro.

De vleesvarkensprijzen liggen nog maar zo'n 10 cent boven het prijsniveau van vorig jaar. De Vion-notering van 10 mei vorig jaar was 1,68 euro. DCA noteerde 1,54 euro de vrijdag daarvoor.
Een jaar geleden waren de voer- en energieprijzen aanzienlijk lager. Vleesvarkenshouders krijgen hun kosten momenteel dan ook niet vergoed.Voor volgende week is de kans aanwezig dat de vleesvarkensprijzen niet verder dalen. De VEZG-notering voor week 20 bleef op 1,80 euro staan. Wel blijft de vraag naar varkensvlees zwak binnen de Europese Unie. Dat zou eigenlijk niet moeten, gezien de goede weersomstandigheden, de start van het barbecueseizoen en het opheffen van de coronabeperkingen.

Varkenshouders krijgen gestegen kosten voor voer en energie niet vergoed

De vraag naar varkensvlees trekt nog in onvoldoende mate aan en er is meer aanbod dan vraag op de Europese varkensmarkt, aldus een woordvoerder van Vion. De Chinese markt biedt geen uitkomst door een achterblijvende vraag en een ernstig verstoorde containermarkt, die vleestransport lastig maakt.

De te lage vleesvarkensprijzen hebben hun weerslag op de biggenprijzen. Duitse vleesvarkenshouders twijfelen over de opleg van nieuwe biggen, waardoor stallen leeg komen te staan. De Duitse notering daalde deze week ineens naar 45 euro nadat deze wekenlang op 60 euro was blijven staan, terwijl de prijzen in Nederland al aan het dalen waren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer