Politie probeert identiteit 'snelwegboeren' te achterhalen

De politie probeert via beeldmateriaal de identiteit te achterhalen van boeren die woensdag rond het boerenprotest in het Gelderse Stroe gevaarlijke situaties op snelwegen veroorzaakten. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Politie+probeert+identiteit+%27snelwegboeren%27+te+achterhalen
© VidiPhoto

Boeren reden woensdag in groten getale op snelwegen, terwijl dit verboden is. De politie focust zich op mensen die gevaarlijke situaties creëerden, de bestuurders van duizenden trekkers achterhalen kan volgens haar niet. De politie deelde enkele honderden boetes uit. Het exacte aantal is nog niet bekend. Zij greep vooral in bij excessen.


De boeren werden om verschillende redenen beboet. Ook de hoogte van de boetes verschilt. Zo kan het zijn dat de trekkers die op de A7 tegen het verkeer inreden geen boete krijgen voor het rijden op de snelweg, terwijl dat niet mag, maar wel voor een poging tot zware mishandeling, legt de woordvoerder uit. De boete voor met een trekker op de snelweg rijden bedraagt 410 euro.


Grondrecht

Volgens de woordvoerder wilde de politie het grondrecht van de boeren om te demonstreren respecteren. 'Maar de afspraken die zijn gemaakt, zoals niet op de snelweg rijden met een trekker, zijn massaal genegeerd.' De woordvoerder benadrukt dat de demonstratie in Stroe prima verliep. 'Het ging niet goed met hoe men ernaartoe en weer naar huis ging.'

Na afloop van het boerenprotest in het Gelderse Stroe werden op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Kort erna werd het verkeer op de snelweg stilgelegd bij Lelystad. De blokkades werden na een tijdje opgeheven door de politie.


Viskotter

De politie hield veertien mensen aan voor openlijke geweldpleging. Ze probeerden met een viskotter de Ketelbrug op de A6 bij de Noordoostpolder te blokkeren. Het schip ramde een politieboot. Eén persoon is inmiddels geen verdachte meer. Of er woensdag rond het protest nog meer mensen zijn aangehouden, is nog niet bekend.


De precieze toedracht van het ongeluk waarbij woensdag op de A12 bij Ede drie inzittenden van een trekker gewond raakten, is nog niet bekend. De politie zegt het ongeval uitgebreid te onderzoeken. Bij het ongeluk was ook een vrachtwagen betrokken. Twee vrouwen van 40 en 17 uit het Zuid-Hollandse Bodegraven-Reeuwijk en een 40-jarige plaatsgenoot, raakten gewond bij het ongeluk. Hoe het met hen gaat, deelt de politie niet.

Dagblad De Gelderlander meldde eerder dat de trekker zijn bak te hoog had hangen, terwijl hij op de snelweg reed en daardoor tegen een brug knalde. Getuigen zeiden tegen de krant dat de vrachtwagen die vlakbij de trekker reed, moest uitwijken. Volgens hen zou de truck het landbouwvoertuig niet hebben geraakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer