Zeeuws gedeputeerde: 'Staghouwer zet streep door gedane beloften'

'Landbouwminister Henk Staghouwer heeft met zijn stikstofplannen min of meer een streep gezet door eerder gedane beloften. Ik zeg het nog voorzichtig, want wij hebben nog heel veel vragen. Als dít het scenario wordt, dan kan dit niet. Wij hebben afspraken gemaakt met de boeren', meldt gedeputeerde Anita Pijpelink van provincie Zeeland.

Zeeuws+gedeputeerde%3A+%27Staghouwer+zet+streep+door+gedane+beloften%27
© Twan Wiermans

Provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant plaatsen flinke kanttekeningen bij de stikstofplannen van het kabinet. Van 'dit kán gewoon niet' tot 'we willen jonge ondernemers een toekomst blijven bieden' en 'de gestelde doelen moeten haalbaar zijn'.

Zeeuws gedeputeerde Pijpelink reageerde deze week in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) het felst van de drie zuidelijke provinciebestuurders op de plannen van Van der Wal en Staghouwer. 'Toen we dat kaartje zagen, beseften we opeens dat het geheel onverwacht ook over niet-stikstofgevoelige natuur ging.'


Bedrijfsvoering niet belemmeren

Altijd heeft Pijpelink het als haar missie gezien om natuur en landbouw niet tegen elkaar op te zetten, maar samen op te trekken. 'Met de boeren hebben wij altijd afgesproken: die nieuwe natuur voor het Natuurnetwerk Nederland gaat jouw bedrijfsvoering niet belemmeren. En nu moeten ze opeens tóch omlaag met stikstof, 12 procent of meer zelfs. Bij De Braakman bijvoorbeeld is het 47 tot zelfs 75 procent reductie. Dat strookt niet met de afspraken.'

De Brabantse stikstofgedeputeerde Erik Ronnes houdt in zijn reactie op de plannen vast aan de gebiedsgerichte aanpak: 'Voor Brabant blijft een gedegen gebiedsproces met alle betrokken partijen het uitgangspunt om te komen tot een duurzame situatie in de gebieden. We zijn ons bewust dat de plannen van de minister op sommige plekken ruimtelijk hele grote impact hebben.'


Niet volledig

De provincie bekijkt nu hoe de richtinggevende doelen passen bij de bestaande lijn, geeft Ronnes aan. 'Deze moeten haalbaar, realistisch toepasbaar en duurzaam zijn.' De gedeputeerde maakt duidelijk dat het stikstofplan van Van der Wal niet volledig is. 'Wij missen het maximaal inzetten op daling van stikstofemissie en -depositie door generieke landelijke maatregelen. Wij willen ruimte houden voor gebiedsprocessen om samen de noodzakelijke stappen te zetten.'

Provincie Limburg zegt in een verklaring 'oog te hebben voor de impact die de richtinggevende doelen hebben op de agrarische sector, die in hoge mate vertegenwoordigd is in onze provincie. En wij stellen ons ten doel om deze ondernemers perspectief te blijven bieden. Wij geloven in transitie boven opkoop én we willen jonge agrarische ondernemers een toekomst bieden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer