Demonstratie wiedeggen en schoffelen met camerabesturing

De demonstratie wiedeggen en schoffelen met camerabesturing vond dinsdagavond plaats in het Groningse Nieuw Beerta. De belangstelling voor de techniek was groot.

'Het grote voordeel is dat we in een gewas met uien, waar we nu in staan, heel precies kunnen schoffelen', legt Hans Hoogland van machinefabrikant Steketee uit. 'We zijn uniek in een camerasysteem dat we zelf ontwikkeld hebben en dat zelfs kleine uien herkent. Vanuit de fabriek kunnen we meekijken om de camera zo goed mogelijk in te stellen.'

De kosten hangen af van de uitvoering. De basisset kost tussen de 25.000 en 30.000 euro. Een kleine schoffelmachine voor een bed bedraagt ongeveer 10.000 euro, een grotere driebeds al snel 30.000. Ook de wiedeg was aanwezig bij de demonstratie.

'We hebben die erbij gehaald, omdat er dit voorjaar veel korstvorming was bij de gewassen', licht Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice toe. 'De schoffel werkt tussen de rij, de wiedeg in de rij. Ze vullen elkaar goed aan. Een concrete prijs is moeilijk te noemen, maar een machine van 6 meter kost al snel 15.000 tot 17.000 euro.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer