ZLTO-afdelingsvoorzitter: 'Stikstofplannen net zo ongelofelijk als 9/11'

'Dit is net zo ongelofelijk als 9/11', reageert voorzitter Mario Berkers van ZLTO-afdeling De Peel op de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal. 'Ik bekeek vorige week de persconferentie en kreeg datzelfde gevoel.'

'Niet over hoe erg het is, maar het gevoel dat iemand bedenkt om met vliegtuigen de Twin Towers in te vliegen', legt Berkers uit. 'Dat gevoel had ik nu ook, hoe krijg je het verzonnen om tijdens een persconferentie zonder empathie te zeggen: u bent niet meer welkom in Nederland. Dat is uiteindelijk de boodschap.'

Die kwam vrijdag ook hard aan op het melkveebedrijf van Ard van Calis uit Neerkant. Hij zit met zijn bedrijf tegen Natura 2000-gebied De Peel aan. 'Met een beetje pech is het voor mijn bedrijf einde oefening. Voor het beleid van provincie Noord-Brabant moeten we de jongveestal emissiearm maken, in 2026 moet de koeienstal emissiearm zijn en in 2028 moet ik een derde van mijn huiskavel inleveren voor natuur. Daar komt dit nog bij.'


Opeenstapeling dilemma's

Van Carlis noemt dit een opeenstapeling van dilemma's. 'Ik heb een gezond bedrijf, maar als de regelgeving en vergunningsverlening niet mee werken, dan wordt ik gedwongen om dit bedrijf te beëindigen.' Momenteel vinden de voorbereidingen plaats voor de landelijke actiedag op woensdag 22 juni. 'De onzekerheid is alleen maar groter geworden, dus we hebben met alle ZLTO-afdelingsvoorzitters besloten om hieraan mee te doen.'

Van Calis doet ook mee: 'Gezonde bedrijven die zeven dagen in de week paraat staan om voedsel te produceren, kun je niet het land uit jagen. Dat kan niet en mag niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 1°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer