De Groene Munt: indexeer subsidie stallenbouw vanwege bouwkosten

Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) zou geïndexeerd moeten worden, meldt subsidiebureau De Groene Munt. Het stelt dat door de extreme prijsstijgingen van materialen de bouw van innovatieve stalsystemen vertraging oploopt en sommige stallen helemaal niet worden gebouwd.

De+Groene+Munt%3A+indexeer+subsidie+stallenbouw+vanwege+bouwkosten
© Twan Wiermans

De Sbv-subsidie is in 2020 door het ministerie van LNV in het leven geroepen en is sindsdien ieder jaar een keer opengesteld. Voor deze regeling is 172 miljoen euro uitgetrokken. Ze is bedoeld voor innovatieve stalsystemen, waarbij emissies van onder meer ammoniak, methaan en fijnstof integraal bij de bron aangepakt worden.

Voor 47 projecten is inmiddels subsidie toegekend via de Sbv-regeling, waarvan 22 via De Groene Munt. Dit subsidiebureau constateert dat twintig van hun 27 betrokken veehouders met een goedgekeurde Sbv-aanvraag op dit moment aangeeft de bouw van hun innovatieve stal uit te willen stellen of af te blazen.

Oplossen stikstofprobleem

De stallen in het kader van deze subsidieregeling kunnen volgens De Groene Munt een belangrijke bijdrage leveren bij het oplossen van het stikstofprobleem. Ze kunnen zorgen voor een forse vermindering van broeikasgassen, geur en fijnstof, zodat het klimaat, de leefomgeving en de volksgezondheid verbeteren.
'Voor overheid, veehouders en de landbouwperiferie is er veel aangelegen om deze stalinnovaties te laten slagen, zodat de veehouderij kan bijdragen aan een duurzame toekomst van Nederland. Echter, de innovatie stokt op dit moment', stelt Eric van den Hengel van De Groene Munt. 'Veehouders hebben te maken met enorme prijsstijgingen van de bouwkosten.'

20 procent duurder

Van den Hengel schat in dat als gevolg van de coronapandemie en de logistieke problemen die daarop volgden de prijzen in 2021 voor grondstoffen en bouwmaterialen gemiddeld 20 procent stegen.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Na de invasie van Rusland in Oekraïne volgde opnieuw een prijsstijging van 20 tot 25 procent. 'De huidige onzekerheid in de markt zorgt ervoor dat veel leveranciers zelfs geen offertes afgeven en prijzen pas vastleggen op het moment dat bouwmaterialen daadwerkelijk geleverd kunnen worden.'

Vergunningsprocedures

Voor betrokken veehouders is deze situatie volgens Van den Hengel frustrerend. 'Offertes opgenomen in de subsidieaanvragen dekken bij lange na niet meer de investeringen die nodig zijn om deze innovatieve stallen te bouwen. Veel van deze veehouders hebben ook te maken met niet vlottende vergunningsprocedures. Gemeenten doen er te lang over voordat een vergunning rond is. Ook spannen mensen soms procedures aan tegen een vergunning.'

Daarnaast is het in zijn ogen überhaupt lastig om een innovatieve stal vergund te krijgen. Gemeenten en omgevingsdiensten kunnen niet uit de voeten met deze stalsystemen waarvoor nog geen Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV)-erkenning beschikbaar is. Een groot deel van de aanvragers uit de eerste openstelling in 2020 en tweede openstelling in 2021 wacht daarom nog steeds op een passende vergunning. Pas daarna kunnen ze starten met de bouw van hun innovatieve stal.

Extra financiële steun

Namens de veehouders die een goedkeuring hebben ontvangen op hun Sbv-aanvraag, roept De Groene Munt dan ook op de overheid op om het toegekende subsidiebedrag te indexeren. Dat moet overeenkomstig de prijsstijgingen van de bouw- en installatiekosten. 'Extra financiële steun is hard nodig om vaart te houden in de innovatie van brongerichte veestallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer