Von der Leyen: Rusland chanteert wereld met hongerdreiging

Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger. Dat stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Net als met fossiele brandstoffen knijpt de regering in Moskou volgens haar doelbewust de aanvoer af om landen onder druk te zetten.

Von+der+Leyen%3A+Rusland+chanteert+wereld+met+hongerdreiging
© Europese Unie

Het Russische leger heeft niet alleen veel korenvelden in Oekraïne, het land is een van 's werelds belangrijkste graanproducenten, in de as gelegd, zegt Von der Leyen op het World Economic Forum in Davos. Het bombardeert ook 'doelbewust graanpakhuizen in het hele land'.

Het overblijvende graan kan bijvoorbeeld hongerig Noord-Afrika niet bereiken, omdat de Russische marine de Oekraïense havens blokkeert. Door die 'schandalige daden' gaan de graanprijzen door het dak. Dat wordt nog verergerd doordat Rusland op zijn eigen graan blijft zitten om de prijzen op te drijven of het 'te ruilen voor politieke steun. Een vorm van chantage', klaagt Von der Leyen.


Eigen graanproductie opgevoerd

De Europese Unie probeert de opkomende voedselcrisis te bezweren door Oekraïne te helpen de oogst alsnog het land uit te krijgen. De EU wil verder de eigen graanproductie opvoeren en probeert ook Afrika te helpen zichzelf te voeden. 'Mondiale samenwerking is het tegengif tegen Ruslands chantage', verzekert Von der Leyen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer