Kuddebeschermingshonden bewaken schaapskudde tegen de wolf

De schaapskudde van landschapsbeheerder Paul Aalbers op de Veluwe wordt sinds kort door twee kuddebeschermingshonden genaamd Johny en Red, bewaakt tegen de wolf. De KBH zijn onderdeel van een pilot van twee jaar.

'De pilot is geslaagd als de honden los lopen in de kudde en zelfstandig hun werk kunnen doen', licht Aalbers toe. 'De periode van inwerken vraagt wel enige kennis, doorzettingsvermogen en het vermogen om hondengedrag te lezen.' Voordat Aalbers de honden ging begeleiden, moest hij dan ook een training volgen. 'Mij moest geleerd worden om het gedrag te lezen en om wel of niet te corrigeren.'

Zo worden de honden bijvoorbeeld gecorrigeerd als ze contact zoeken met de drijvers van de schaapskudde. 'We staan geen enkel contact toe tussen de drijvers en de KBH. Als ze straks los zijn, moeten ze zich blijven concentreren op hun taak: het in de gaten houden van de omgeving. De honden zijn van het ras Mastin Español de Trabajo. Deze KBH kosten tussen de 2.500 en 3.500 euro.


KBH-adviseur Jenny Dorgelo legt uit waarom ze zo geschikt zijn. 'Het beschermen zit ze in het DNA. Het zijn honden die al eeuwenlang worden gebruikt voor hetzelfde doel: het beschermen van schaapskuddes tegen grote roofdieren. Eigenlijk begeleid je het proces alleen maar. Je laat ze weten of ze overdreven of goed reageren en je laat ze wennen aan de nieuwe plek en mensen.'

De honden hebben een preventieve functie. Aalbers: 'Ze zullen alert gaan staan als er een wolf aan komt. De kop gaat omhoog en ze gaan horen of ruiken waar het gevaar vandaan komt en dat lokaliseren. Tussendoor blaffen ze om aan te geven dat zij erbij zijn en dat het gevaar beter uit te buurt kan blijven. Of je nu voor of tegen de wolf bent, waarom zou je je kudde niet beschermen?'


Preventieve functie

Dorgelo licht toe: 'De honden hebben een preventieve functie, ze markeren het mobiele territorium en de omgeving, waardoor de wolf ruikt en merkt dat er andere hondachtigen in het gebied zijn. Daardoor gaat die wolf zich wel twee keer bedenken voordat hij überhaupt in de buurt komt.'

Bij de ingang van het natuurgebied waar de schapen grazen, hangen borden met informatie over de KBH. Aalbers: 'Wandelaars en fietsers in het gebied moeten zich wel aan de regels houden. Houd voldoende afstand van de honden. Als ze blaffen, loop dan rustig weg. Wil je met de herder een praatje maken? Maak dat kenbaar. Dan zal hij zorgen dat hij toegankelijk is.'

De wolvencommissie van provincie Gelderland steunt de pilot. Verder betreft het een samenwerking tussen de terreineigenaren Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeente Nunspeet en de kudde-eigenaren Landschapsbeheer 't Groene Veld en schaapskudde Elspeter Heide.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer