Algerije en Egypte geven pootgoedexport flinke voorsprong

De grote volumes Nederlands pootgoed die dit jaar zijn verscheept naar Algerije en Egypte zorgen ervoor dat de pootgoedexport van oogst 2021 behoorlijk voorloopt op die van vorig jaar.

Algerije+en+Egypte+geven+pootgoedexport+flinke+voorsprong
© Koos van der Spek

De exportteller voor Nederlands pootgoed staat tot en met eind februari op ruim 491.000 ton. Dat is zo'n 24.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde moment in het exportseizoen. Uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie blijkt dat vooral bestemmingen in Afrika en Europa tot dusver meer pootgoed afnemen.Belangrijke stijgers op de exportmarkt in het seizoen 2021-2022 zijn vooral Algerije en Egypte. Algerije kocht iets meer dan 85.000 ton pootgoed. Dat is 41.000 ton meer dan vorig jaar. Algerije is traditioneel een grote afnemer van Nederlands pootgoed. Vorig jaar werd in volume minder dan normaal aangekocht vanwege problemen met de betalingscapaciteit. Die achterstand lijkt nu te zijn ingehaald.

Van de Afrikaanse bestemmingen is ook Egypte sterk aan de markt voor Nederlands pootgoed. Het verscheepte volume van bijna 46.000 is 50 procent meer dan vorig jaar. Naast de grote afzet richting Afrika is het opvallend dat dit jaar de verkoop van pootgoed naar Azië tegenvalt. Met name landen als Saudi-Arabië, Irak, Israël en Bangladesh blijven achter in exportvolumes ten opzichte van het seizoen 2020-2021.


De verkoop van Nederlands pootgoed in de Europese Unie (EU) loopt tot en met eind februari wel voor op het voorgaande exportjaar. De exportteller voor de EU-lidstaten staat tot dusver op 188.000 ton, dat is 11.500 ton meer dan vorig jaar. Toen werd uiteindelijk meer dan 400.000 ton pootgoed verkocht binnen de EU. Vooral België en Duitsland lijken hun pootgoed in vergelijking met vorig seizoen voor een deel eerder af te roepen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer