Intensiever beweiden, zo maak je het jezelf makkelijk(er)

Voor veel melkveehouders is hun gras dé manier om nog enigszins grip te krijgen op de gestegen prijzen van zowel brandstof, krachtvoer en loonwerk. Het ligt daarom voor de hand om de koeien eerder en vaker naar buiten te doen en het gras zo goed mogelijk te benutten.

Intensiever+beweiden%2C+zo+maak+je+het+jezelf+makkelijk%28er%29
Gallagher
© Kennispartner

'De meeste melkveehouders hoeven we inmiddels niet meer te vertellen dat ze hun grasopbrengst kunnen verhogen door intensiever te gaan beweiden', zegt Frederik Dijkstra, productmanager bij Gallagher.

'Door op een kleiner stuk te gaan weiden en dat stuk minimaal dagelijks te verschuiven, wordt er minder gras vertrapt. Ook kan het gras zo sneller vanuit zijn wortelreserve terug groeien. Tot slot is de voederopname bij de koe constanter omdat het dier iedere dag een vers stuk gras krijgt. Zeker met het rijke voorjaarsgras in april en mei is hier veel extra voordeel uit te halen.'

'Bij intensief weiden denken veel melkveehouders vaak gelijk aan stripgrazen'

Frederik Dijkstra, productmanager bij Gallagher

Maak het jezelf makkelijk

Je kan er niet omheen dat intensiever beweiden meer tijd kost dan minder intensief beweiden. Daarom is het goed om hier vooraf een moment bij stil te staan en een plan te maken om dit voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.

'Bij intensief weiden denken veel melkveehouders vaak gelijk aan stripgrazen', vervolgt Dijkstra. 'Hoewel de populariteit van deze beweidingsmethode al jaren toeneemt, is het voor melkveehouders niet direct nodig om massaal met rasterspinnen in de weer te gaan.'

'Begin bij het begin: pak je weideplan erbij en ga na hoe je een groter perceel op kan splitsen in meerdere kleine percelen. Vanuit dit weideplan kan je vervolgens nagaan welke middelen je nodig hebt om deze indeling te maken. Dit is waar wij het vanuit de Gallagher-filosofie voor boeren zo makkelijk mogelijk willen maken. Al tientallen jaren ontwikkelen wij producten met het ultieme doel: zo snel mogelijk en in één keer lopen een draad zetten of verplaatsen.'

'Zeker bij zeer mobiele afrasteringen is hier veel tijd te winnen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van de Gallagher ringtoppaal, haspel met versnelling, haspel hoekpaal en een stevig draad dat goed bestand is tegen het vaak oprollen op een haspel. Deze artikelen heb je gelukkig niet in grote hoeveelheden nodig omdat een mobiele afrastering vrij kort is. Wel is het belangrijk om voor artikelen van hoge kwaliteit te kiezen, aangezien ze wél erg intensief worden gebruikt.'

Frederik Dijkstra, productmanager bij Gallagher. Foto: Gallagher
Frederik Dijkstra, productmanager bij Gallagher. Foto: Gallagher © Kennispartner 

Gratis advies op locatie

Wanneer je al jarenlang op dezelfde manier en op dezelfde percelen beweidt, kan het lastig zijn om out-of-the-box naar je weideplan te kijken. 'Daarom bieden wij nu een gratis adviesgesprek op locatie aan', vervolgt Dijkstra.

'Mijn collega-adviseurs van Gallagher schuiven dagelijks bij melkveehouders aan tafel om samen te kijken hoe hun weideplan zo efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd. Vaak merken wij dat ze niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden, zeker met de technologische ontwikkelingen die zich in de afgelopen jaren snel hebben opgevolgd. Via de Gallagher-website kunnen melkveehouders meer informatie vinden over verplaatsbare afrasteringen en daar ook het gratis adviesgesprek aanvragen.'


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Gallagher

Gallagher

Met een groot wereldwijd distributienetwerk is Gallagher marktleider op het gebied van elektrische afrasteringen. Met trots bedienen wij onze klanten in...

Lees verder »

Meer van Gallagher

Meer artikelen van Gallagher »

Artikelen over Gallagher