Milieu Centraal: twaalf keurmerken voldoen aan duurzaamheidscriteria

Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten voldoen er twaalf aan strenge beoordelingscriteria. Dat blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Milieu+Centraal%3A+twaalf+keurmerken+voldoen+aan+duurzaamheidscriteria
© Twan Wiermans

Deze zogenoemde topkeurmerken voldoen daarmee aan een reeks duurzaam- en betrouwbaarheidseisen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt landbouwminister Henk Staghouwer dinsdag dat Milieu Centraal een keurmerkenwijzer heeft opgesteld.

Die keurmerkenwijzer moet het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken. De voorlichtingsorganisatie heeft daarin de twaalf aangewezen keurmerken aangeduid als topkeurmerken.


Beter Leven

Een keurmerk dat hier bijvoorbeeld onder valt, is het Beter Leven-keurmerk op vlees, met zowel twee als drie sterren. Dit keurmerk maakt met het aantal sterren duidelijk hoe goed er voor het dier is gezorgd. Ook het ASC-keurmerk op kweekvis, dat regels stelt aan duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, valt volgens Milieu Centraal onder de topkeurmerken.Milieu Centraal deed een beoordeling aan de hand van drie criteria. Zo werd er gekeken naar de ambitie om aan duurzaamheidseisen te voldoen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, de betrouwbaarheid van het keurmerk en de mate van transparantie.


Hoge score

Een aantal keurmerken beoordeelde Milieu Centraal met een hoge score. 'Deze logo's horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims', stelt Staghouwer.

De Autoriteit Consument en Markt constateerde in 2016 al dat sprake is van 'een wildgroei aan keurmerken, claims en logo's'. Volgens Staghouwer is dat 'onwenselijk' en leidt deze wildgroei bij consumenten tot verwarring en verlies van vertrouwen in keurmerken.


De twaalf topkeurmerken volgens Milieu Centraal

• ASC voor kweekvis
• Beter Leven Keurmerk (2 en 3 sterren) voor zuivel, eieren en vlees
• Demeter voor bio-dynamische producten
• EKO voor biologische producten
• EU-biologisch voor biologische producten
• Fairtrade voor tropische producten
• MSC voor wilde vis
• On the way to PlanetProof voor zuivel, eieren, groente en fruit
• Rainforest Alliance (inclusief UTZ) voor tropische producten
• Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie
• Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst
• Climate Neutral Certified (speciaal voor klimaatimpact van voeding)

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer