'Alles gaat goed'

In mei vieren we de verjaardagen van onze twee dochters. Op foto's van feestjes staan dan op de achtergrond de rododendrons in de tuin prachtig in bloei. Heeft u ook van die jaarlijks terugkomende momenten die u gebruikt voor het gevoel een vroeg of een laat seizoen te hebben?

%27Alles+gaat+goed%27
© Nieuwe Oogst

Verjaardagen vormen, in combinatie met de uitloop, bloei of vruchtdracht van opvallende gewassen, een graadmeter voor de ontwikkeling van de natuur.

Tijdens de geboorte van de oudste op 2 mei 2001 waren we precies klaar met planten. Dit jaar waren we ruim een week later. Best knap, als je bedenkt dat de kwekerij in omvang behoorlijk is gegroeid. Het is ieder jaar spannend of het weer ons parten speelt.

We zijn dit jaar eind april begonnen en zijn zelfs een keer uitgeregend. Aan het eind moesten we de percelen voor het planten nog even beregenen tegen de droogte. Toch lijkt het wel alsof de natuur een vroege voorsprong of achterstand later in het seizoen weer corrigeert. Als vruchtboomkwekerij bewegen we mee op dit ritme.

Mocht de kersverse vader met een euforische blik beschuit met muisjes brengen op kantoor, dan zullen wij allemaal zeggen dat alles goed gaat

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Soms moeten we eerder dan normaal ergens mee beginnen en dan weer loopt de planning uit de hand door een plotselinge groei-explosie. Dan zijn er zorgen of we alles wel op tijd af krijgen en of de bomen er niet vandoor groeien zonder te vertakken.

We moeten in korte tijd enkele miljoenen boompjes met de hand opschonen. Daarna handmatig pluizen om de vertakking te stimuleren. Het is ook de tijd van het jaar dat we weleens klagen dat het te groot is geworden, dat de bomen ons boven het hoofd dreigen te groeien.

Ik herinner me nog goed dat ik destijds met beschuit met muisjes de kwekerij rondging vanwege de geboorte. Zeer onder de indruk van de prestatie van mijn vrouw, het wonder en vooral de opluchting, bezocht ik euforisch onze mensen.

Toen iemand van de gelegenheid gebruik wilde maken om me te vertellen dat iets niet goed ging, schijn ik hem duidelijk te hebben gemaakt dat ik zojuist getuige was geweest van iets wat ik tot dat moment voor onmogelijk hield, maar dus wél ging. Ook in 2001 kregen we alles op tijd af en vertakten de bomen.

Binnenkort gaat een collega met zwangerschapsverlof. Ze is de spil van kantoor. Collega's vragen zich hardop af hoe we het zonder haar gaan redden. Het zal lastig zijn en er zullen zaken anders lopen.

Ik vraag me stiekem af welke struik op de geboortedag van haar kind in bloei staat en dat nog vele tientallen jaren zal doen. Mocht haar partner na de geboorte met een euforische blik beschuit met muisjes brengen op kantoor, dan zullen wij allemaal zeggen dat alles goed gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer