Vleessector scherpt gedragscode dierenwelzijn aan

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft haar gedragscode aangescherpt met extra waarborgen op het gebied van dierenwelzijn. Daarmee wil de Nederlandse vleessector dat 'de laatste paar procent' met betrekking tot zaken die niet goed gaan 'uit de statistieken verdwijnt'.

Vleessector+scherpt+gedragscode+dierenwelzijn+aan
© Henk Riswick Fotografie

De gedragscode voorziet onder meer in een jaarlijkse training van slachterijmedewerkers en rapportages. Met intensieve cameramonitoring, die verder gaat dan de EU-richtlijnen, blijft het aantal incidenten in slachterijen volgens COV tot een 'absoluut minimum' beperkt. Daarnaast wordt 'kunstmatige intelligentie' ingezet bij de beoordeling van camerabeelden.In de gedragscode is ook vastgelegd dat slachterijmedewerkers die werken met levende dieren vaker bij andere bedrijven over de vloer komen om ervaringen uit te wisselen. Medewerkers die zorgen voor het lossen van dieren krijgen jaarlijks bijscholing en worden uitgedaagd om zelf verbeteringen voor te stellen.


Aanbevelingen

Externe specialisten beoordelen de borging van het dierenwelzijn bij de slachterijen. Zij kunnen aanbevelingen aandragen voor verdere verbetering. Jaarlijks wordt gerapporteerd over de werking, de naleving en de resultaten van de gedragscode.


COV-voorzitter Laurens Hoedemaker heeft de nieuwe afspraken donderdag tijdens de jaarvergadering aangeboden aan Hugo van Kasteel. Deze riep als LNV-directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn de COV op om leden, die niet voldoen aan de eisen, daar stevig op aan te spreken.


Nederland wereldtop

Hoedemaker wees erop dat het nalevingsniveau van wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn bij Nederlandse slachterijen van een zeer hoog niveau is. Dat blijkt onder meer uit de Naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Nederland behoort volgens de COV tot de wereldtop in het waarborgen dat dieren correct worden behandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer