Staghouwer moet Animal Rights antwoord geven over Rendac

Landbouwminister Henk Staghouwer moet binnen zes weken reageren op het verzoek van dierenrechtenorganisatie Animal Rights om gegevens van destructiebedrijf Rendac openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Staghouwer+moet+Animal+Rights+antwoord+geven+over+Rendac
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

Animal Rights wil weten of het klopt dat Rendac tussen kadavers levende dieren heeft aangetroffen. Rendac zou dat hebben gemeld aan betrokken veehouders en Animal Rights heeft een Wob-verzoek gedaan om alle gegevens daarover te kunnen inzien.

Rendac haalt als enige in Nederland kadavers op van voornamelijk landbouwhuisdieren en dierlijk restmateriaal en verwerkt en vernietigt dat. Dat is nodig om uitbraken van dierziektes en risico's voor de volksgezondheid te voorkomen.


Hoogste bestuursrechter

Volgens Animal Rights vallen de opgevraagde gegevens onder milieuinformatie en moeten deze openbaar worden gemaakt. Rechtbank Gelderland is dat met de dierenrechtenorganisatie eens. Dat gold niet voor de minister en die stapte naar de hoogste bestuursrechter. De Raad van State oordeelt dat het verzoek van Animal Rights gaat over de openbaarmaking van documenten over het aanbieden van levende dieren tussen kadavers.

Dat zorgt volgens de bestuursrechter voor een potentiële bron van risico's op dierziekten en daarmee een gevaar voor de volksgezondheid. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt, kan daardoor hinder en schade aan het milieu ontstaan. Daarom gaat het verzoek van Animal Rights volgens de raad wel over milieuinformatie.


Dwangsom

De minister had dan ook binnen de gestelde tijd moeten antwoorden, stelt de hoogste bestuursrechter. Staghouwer moet daarom een dwangsom van 100 euro per dag betalen met een maximum van 15.000 euro als hij opnieuw te laat is met antwoorden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer