Minister Van Gennip wijst op taak werkgevers bij tekort arbeidskrachten

Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid nu er zo'n tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken.

Minister+Van+Gennip+wijst+op+taak+werkgevers+bij+tekort+arbeidskrachten
© Twan Wiermans

Bedrijven hebben de taak 'aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden als het gaat om loon, cultuur, scholing, roosters en manier van werven', benadrukt de bewindsvrouw in reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het statistiekbureau meldde dinsdag dat de krapte op de arbeidsmarkt verder toeneemt en dat het aantal banen op een recordhoogte is gekomen. Het tekort aan handen is ook in het dagelijks leven al merkbaar, bijvoorbeeld in het verkeer en openbaar vervoer. Ook Van Gennip erkent de 'maatschappij-ontwrichtende problemen' die ontstaan.


Van Gennip benadrukt wel dat deze arbeidsmarkt ook kansen biedt voor werkzoekenden. 'Bijvoorbeeld voor de ruim 1 miljoen mensen die aan de kant staan, van wie een groot deel graag zou willen werken.' Ook kan het probleem deels worden opgelost als mensen meer uren werken. 'Nederland is kampioen deeltijdwerken', zegt de bewindsvrouw van CDA-huize.

Dat is slechts een van de problemen waar de Nederlandse arbeidsmarkt mee kampt. Hervorming van de arbeidsmarkt is een van de grote uitdagingen van het kabinet. Overigens denkt Van Gennip ook na over 'hoe we werk anders in kunnen richten, door in te zetten op technologie en procesinnovatie'. Ze stuurt binnenkort een brief naar de Kamer over de aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer