LTO-bestuurder: 'Alle registers moeten open voor arbeidsmigratie'

'Nederland moet wat mij betreft alle registers opentrekken om het aanbod van werknemers te vergroten. Arbeidsmigratie vormt daarbij geen sluitstuk of een te vermijden onderwerp', vindt LTO-bestuurder en fruitteler Robert van Meer. Dat zei hij maandag in een commissievergadering van de Tweede Kamer over arbeidsmigratie.

LTO%2Dbestuurder%3A+%27Alle+registers+moeten+open+voor+arbeidsmigratie%27
© Vidiphoto

Van Meer is van menig dat arbeidsmigratie een van de oplossingen is waar een open economie, maar ook de ondernemers niet aan voorbij kunnen gaan. 'Veel sectoren schreeuwen om mensen. Oplossingen zijn nu nodig', luidt zijn boodschap aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Tastbaar worden deze woorden pas echt als je er als werkgever mee te maken hebt', benadrukt hij. 'Dat je ziet dat personeelswerving steeds minder opbrengt en dat je je zorgen gaat maken over je bedrijfsvoering. En dat oogsten misschien wel verloren gaan, omdat je domweg te weinig mensen hebt.'


Dezelfde vijver

Van Meer kan erover meepraten. Met zijn tweelingbroer runt hij een fruitbedrijf in het Brabantse Etten-Leur. De seizoenspiek loopt van mei tot september. Voor de teelt- en oogstwerkzaamheden nemen ze vooral internationale werknemers in dienst, hoofdzakelijk uit Polen, Roemenië en Bulgarije.De fruitteler merkt dat het steeds lastiger wordt om medewerkers te werven. Volgens hem heeft de krapte in de land- en tuinbouw een aantal oorzaken. 'Zo is de seizoenspiek voor de verschillende agrarische sectoren redelijk hetzelfde: je vist in die periode in dezelfde vijver. Verder zien we dat distributiecentra een deel van het aanbod wegkapen. En Poolse mensen zien steeds minder de noodzaak om hierheen te komen door de stijgende welvaart in eigen land.'

Ook wijst Van Meer erop dat agrariërs zelf al het nodige doen om de arbeidstekorten op te vangen. Zo proberen ze onder meer met nieuwe teeltsystemen de vraag te beperken en wordt er geïnvesteerd in huisvesting. Voor de langere termijn werkt de sector aan verdergaande robotisering. 'Maar ondanks deze maximale inspanningen om in Nederland en Europa werknemers te vinden, zien wij op alle fronten de beschikbaarheid van gemotiveerde werkkrachten opdrogen.'


Lucht op de arbeidsmarkt

Daarom pleit de LTO-bestuurder ervoor om op korte termijn het aanbod arbeidsmigranten van buiten de EU te vergroten. 'Met het aantrekken van deze groep werknemers ontstaat er lucht op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het mes snijdt echter aan twee kanten, want deze mensen doen ook nog eens een hoop kennis van hoogstaande agrarische technieken op die ze in het land van herkomst kunnen inzetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer