Egypte weigert Russisch schip met gestolen Oekraïens tarwe

Egypte heeft een Russisch vrachtschip met 30.000 ton tarwe de toegang tot de haven van Alexandrië geweigerd, omdat de lading waarschijnlijk door de Russen is gestolen in Oekraïne. Het schip had de lading in april opgehaald in Sebastopol op de Krim en is doorgevaren naar de Syrische haven Latakia. Maar ook daar wordt de lading nog niet gelost.

Egypte+weigert+Russisch+schip+met+gestolen+Oekra%C3%AFens+tarwe
© Twan Wiermans

Nadat Oekraïne had gezegd dat de kans groot was dat het graan afkomstig is uit door Rusland bezette gebieden, weigerden de twee landen de lading van het schip te kopen. Volgens het Oekraïense nieuwsagentschap Ukrinform zijn twee andere schepen in de Middellandse Zee ook op zoek naar kopers voor 'geplunderd graan'.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba beschuldigde Moskou ervan 'een drievoudige crimineel' te zijn. Eerst bombardeerde Rusland Syrië, toen bezette het een deel van Oekraïne en nu wil het land het gestolen Oekraïense graan verkopen aan Syrië.


Medeplichtig

Minister Kuleba herinnerde potentiële kopers eraan dat iedereen die betrokken is bij de verkoop, het transport en de aankoop medeplichtig wordt aan de misdaad. Volgens hem heeft Rusland al tot 500.000 ton graan uit Oekraïne gestolen en mag worden aangenomen dat elk vrachtschip dat momenteel in Sebastopol aanmeert, gestolen goederen bevat.

Het door Rusland bezette schiereiland de Krim produceert zelf niet veel tarwe vanwege een gebrekkig irrigatiesysteem.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer