'Het morele kompas van een deejay'

Het meest schokkende nieuws van deze week was de aanslag op het leven van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ondertussen één van de vele pogingen tot liquidatie door criminelen waarbij al eerder zelfs burgers per ongeluk betrokken raakten.

%27Het+morele+kompas+van+een+deejay%27
© archief

Tot mijn verbazing legden de deejays van een populair radiostation een link met de boerendemonstraties van afgelopen woensdag. Zij vonden het moreel niet acceptabel dat de acties doorgang vonden en gooiden zelf de programmering om. Deze reactie kwam niet bij de eerdere vergismoorden; blijkbaar is het leed van een bekende Nederlander dan net iets meer aansprekend. Zelf zie ik het verband tussen de aanslag en de demonstraties eigenlijk niet zo.

In het agrarische nieuws viel mij een interview met de heren De Lugt en Keurentjes op. Mede door een redactionele blunder. In de kop van het artikel worden zij boerenvoormannen genoemd. Beiden zijn echter niet gekozen of voorgedragen als sectorvertegenwoordiger en hebben dan ook geen enkel mandaat. Hun mening is net zoveel waard als die van elke andere agrariër.

De demonstraties en dit interview waren in feite een reactie op het adviesrapport van wetenschapper Erisman en landschapsarchitect Strootman. Kort samengevat stellen zij voor de landbouw in bepaalde gebieden op te offeren en een generieke korting van de veestapel in te voeren. Uiteraard in het algemeen belang. De heren De Lugt en Keurentjes werkten eerder met Erisman samen aan het advies Regie op Ruimte, maar ontkennen nu stellig aan dit nieuwe rapport te hebben meegewerkt. Tegelijk doen zij geen enkele moeite zich te distantiëren van het voor sommige gebieden desastreuze advies.

De realiteit is dat de politiek schier onhaalbare doelen als punt op de horizon zet

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder uit Stompetoren

De realiteit is dat de politiek schier onhaalbare doelen als punt op de horizon zet. Zelfbenoemde deskundigen staan te popelen om hun stempel op het ruimtelijk beleid te drukken. Bestuurders met belangen buiten de primaire sector sluiten vervolgens maar al te graag in praatgroepjes aan om delen van sectoren of hele gebieden uit te leveren.
Ik vind het storend dat radio-deejays denken ons morele kompas te moeten vormen. Moreel ronduit verwerpelijk vind ik het dat bestuurders menen zonder mandaat hun invloed aan te kunnen wenden, zonder zich daarbij te bekommeren om de uitwerking voor individuele bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer