Kleijwegt: 'Voedselzekerheid in gevaar zonder chemie'

Groentetelers overhandigden een petitie aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de krimp van het middelenpakket. Ze verwachten dat door wetgeving binnen vijf jaar zo'n 70 procent van de chemische middelen verdwijnt. 'Maar dezelfde wetgeving remt de komst van alternatieven', stelt voorzitter Kasper Kleijwegt van het spruitencollectief.

Kleijwegt%3A+%27Voedselzekerheid+in+gevaar+zonder+chemie%27
© Familie Keijwegt

Wat was de aanleiding voor de petitie?

'Op het spruitkoolplatform onderzoeken we al een aantal jaar hoe we de teelt kunnen voortzetten met groene middelen in plaats van chemie. Maar de resultaten van afgelopen seizoen waren schokkend. De kwaliteit van de spruiten was zo slecht, dat ze onverkoopbaar waren. We vonden dat we daar aandacht voor moesten vragen.'

We willen ons best conformeren aan het beleid, maar daar hebben we meer tijd voor nodig

Kasper Kleijwegt, voorzitter spruitencollectief

Wat staat er in de petitie?

'We benadrukken dat de huidige wetgeving zorgt voor kwaliteitsverlies van het groentepakket en daarmee komt de voedselzekerheid in gevaar. In korte tijd verdwijnt een groot deel van de chemie en er zitten geen nieuwe groene middelen in de pijplijn. Die er nu zijn hebben absoluut niet dezelfde werking als chemische middelen.'


Geldt de problematiek ook voor andere vollegrondsgroenten?

'Jazeker, wij hebben de petitie samen met andere telersgroepen aangeboden. De problemen spelen ook in prei, sluitkool en zelfs in een korte teelt als spinazie. Spruiten geven wel de grootste zorgen omdat dit gewas soms wel elf maanden op het land staat. Er is geen ander gewas dat alle stadia van insecten en zoveel weersinvloeden meemaakt.'


Waar zitten de grootste zorgen?

'Als er minder effectieve middelen beschikbaar zijn, moeten we nog vaker spuiten om resultaat te behalen. Op die manier creëren we nog meer aversie van de consument naar de boer.

'Bij een kleiner middelenpakket is de kans op resistenties groter en neemt dus de effectiviteit van een bespuiting af.'


Wat moet er precies veranderen?

'De uitvoeringsorganisaties moeten beter kijken naar de consequenties voordat een middel verdwijnt zonder alternatief. We willen ons best conformeren aan het beleid, maar daar hebben we meer tijd en een versnelde toelating van groene middelen voor nodig. Ook moeten nieuwe spuittechnieken meer worden omarmd.'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer