Flevoland wil weer stikstofoverleg

Provincie Flevoland waarschuwt voor de gevolgen van het uitblijven van vervolgoverleg tussen de sectoren en de overheid over de provinciale stikstofaanpak. 'Als dat niet weer wordt opgepakt, wordt het perspectief in de regio landelijk bepaald.'

Flevoland+wil+weer+stikstofoverleg
© Studio Kastermans

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland reageren op de eerdere aankondiging van de zogeheten Stikstofgroep Landbouw Flevoland, begin april, om het overleg te pauzeren. Eerst moet er duidelijkheid komen over een flink aantal punten, stelt de groep.

Volgens GS van Flevoland is die duidelijkheid er nu voor een deel van de aangedragen pijnpunten, zoals over de data en rekenmethoden die in de Noordoostpolder worden gehanteerd bij het bepalen van de reductiepercentages. 'Ook zijn de streefwaardes die worden gehanteerd verduidelijkt en meer toegespitst op het verschil tussen akkerbouwbedrijven en veehouderijen.' GS benadrukt daarbij dat van de akkerbouwers in het gebied een veel geringere inspanning zal worden gevraagd dan van de veehouderijen.


PAS-melders

Veel andere punten die door de stikstofgroep zijn aangedragen, liggen volgens GS bij de landelijke overheid, zoals de positie van de PAS-melders en andere knelgevallen en het hanteren van het criterium van kritische depositiewaarden. Van dat criterium wil de provincie overigens nog niet afstappen, stelt zij. 'Maar uiteindelijk is de te behalen natuurkwaliteit uiteraard leidend.'

Flevoland stelt dat als geen voldoende aanbod vanuit de provincie bij het Rijk wordt neergelegd, de regio een kans mist om gezamenlijk richting te geven aan het gebiedsperspectief.


Afwachten met ongemak

Voorzitter Nico Verduin van de Flevolandse stikstofgroep constateert dat het vacuüm waarin het overleg nu zit nog wel even zal voortduren. 'We wachten met ongemak af wat er in Den Haag gebeurt. Het overleg in Flevoland liep eigenlijk best goed, totdat in de Noordoostpolder onrust werd gezaaid doordat de voorlichting daar onzorgvuldig was opgezet.'

In Friesland is overleg geweest tussen gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) en het Friese Landbouw Collectief. De sector wil een duidelijker antwoord van de provincie op de brandbrief die ze stuurde over de stikstofproblematiek. 'Gedeputeerde Staten zijn niet stellig genoeg. Wij hebben enkele harde randvoorwaarden bij de provincie neergelegd, zoals het niet-onteigenen van boeren en het lijkt erop dat de provincie daar nu wat omheen draait', zegt Hendrik Galema namens het collectief. De provincie komt hoogstwaarschijnlijk volgende week met een nieuwe brief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer