Glastuinbouw betaalt nauwelijks CO2-heffing over 2018

De glastuinbouw hoeft voor 2018 nauwelijks nog een CO2-heffing te betalen. Dat hebben minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekendgemaakt.

Glastuinbouw+betaalt+nauwelijks+CO2%2Dheffing+over+2018
© Twan Wiermans

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de twee bewindslieden dat de glastuinbouw voor 2018 maximaal een heffing van 2 miljoen euro moet afdragen in plaats van de eerder genoemde 29 tot 31 miljoen euro. Een aanpassing van het CO2-emissieplafond voor de glastuinbouw heeft tot de verlaging van de heffing geleid.


In het CO2-convenant uit 2012 hebben de overheid en de sector afgesproken dat voor de glastuinbouw een verlaagde energiebelasting geldt. Daar staan jaarlijkse CO2-emissiedoelen tegenover die de glastuinbouw moet halen. Bij overschrijding ervan moet de sector betalen.

Tuinders wisten in 2018 het doel niet te halen, waardoor zij ongeveer 30 miljoen euro boete zouden moeten afdragen. In de afspraken over het CO2-sectorsysteem staat echter dat het emissieplafond kan worden aangepast als glastuinders veel meer hun warmtekrachtkoppelingen inzetten voor levering van elektriciteit aan het net en bij areaaluitbreiding. Dat gold in 2018 voor beide.


Emissiegrens van 6,6 megaton voor 2018

Voor 2019 en 2020 was het plafond al aangepast, maar Den Haag twijfelde over 2018. De overschrijding van dat jaar was namelijk al in de Staatscourant gepubliceerd. Jetten en Staghouwer hebben nu besloten om ook voor dat jaar de emissiegrens te verhogen. De plafonds zijn vastgesteld op 6,6 megaton voor 2018, 6,4 megaton voor 2019 en 6,2 megaton voor 2020.

De heffingen voor 2019 en 2020 zijn nog niet bekend. Het is wachten op de definitieve CO2-emissiecijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voordat die kunnen worden berekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer