Klimaatverandering en intensieve landbouw zorgt voor afname insecten

Klimaatverandering en intensieve landbouw pakken in diverse gebieden wereldwijd funest uit voor insecten. In gebieden die veel met deze combinatie te maken hebben, is het aantal insecten met 49 procent verminderd. Dat melden onderzoekers van University College London (UCL).

Klimaatverandering+en+intensieve+landbouw+zorgt+voor+afname+insecten
© VidiPhoto

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze vergeleken uiteenlopende gebieden met elkaar. De onderzoekers ontdekten dat er een verband bestaat tussen de insectenstand, de mate van opwarming en de intensieve landbouw.Ze zagen insectenpopulaties zeer sterk achteruitgaan in gebieden die nog maar voor een kwart bedekt zijn met natuurlijke begroeiing. Daar zagen ze uitschieters tot 63 procent. In gebieden die voor driekwart of meer zijn bedekt met natuurlijke begroeiing liep de insectenstand ook wat terug, maar daar werd dit beperkt tot 7 procent.


Gezondheid en voedselzekerheid

'Het verlies van insectenpopulaties is niet alleen schadelijk voor de natuur, waar insecten vaak een sleutelrol spelen in lokale ecosystemen, maar kan ook de menselijke gezondheid en voedselzekerheid schaden', waarschuwt onderzoeker Charlie Outhwaite. De gevolgen zijn des te groter als soorten achteruitgaan die planten bestuiven, zoals bijen.

De onderzoekers wijzen erop dat insecten de natuurlijke vegetatie hard nodig hebben. Ze opperen dat zorgvuldig beheer van landbouwgebieden de insecten kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld door natuurgebieden in de buurt van landbouwgrond goed in stand te houden.


Gewasbeschermingsmiddelen

In de afgelopen jaren zijn meer studies verschenen die wezen op een verband tussen intensieve landbouw en de teruggang van insecten. Daarin werd onder meer gewezen op de rol van gewasbeschermingsmiddelen. De UCL-onderzoekers noemen nog een ander element. 'Veel insecten zijn op hete dagen afhankelijk van de schaduw van planten. Verlies van natuurlijke habitats maakt ze dus kwetsbaarder voor een opwarmend klimaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer