Snel actie nodig tegen honger, zeggen IMF, WTO, WFP en Wereldbank

De internationale gemeenschap moet snel in actie komen om te voorkomen dat de allerarmsten honger zullen lijden. Door de oorlog in Oekraïne wordt voedsel duurder. Dat komt boven op de economische schade die klimaatverandering en de coronapandemie teweegbrengen.

Snel+actie+nodig+tegen+honger%2C+zeggen+IMF%2C+WTO%2C+WFP+en+Wereldbank
© Twan Wiermans

Dat zeggen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Door de combinatie van de genoemde factoren dreigen miljoenen mensen in extreme armoede te vervallen.


De mondiale prijzen voor 's werelds belangrijkste ingrediënten voor voedingsmiddelen bereikten volgens de Verenigde Naties vorige maand een recordhoogte. Dat drukt wereldwijd op huishoudfinanciën, vooral in de armste landen die veel voedsel importeren. Maar ook in middeninkomenslanden groeit de groep mensen die kwetsbaar zijn voor duurder voedsel. Ieder procentpunt aan stijgende voedselprijzen zorgt volgens de Wereldbank voor nog eens 10 miljoen mensen die onder extreme armoede lijden.


Noodvoorraden

Andere landen zouden moeten inspringen door samen noodvoorraden voedsel aan te bieden, vinden de organisaties. Daarnaast zouden ze huishoudens en landen meer financiële steun kunnen bieden. Ook zouden rijkere landen meer kunnen investeren in duurzame manieren om gewassen te verbouwen en levensmiddelen te produceren en handelsbarrières zoveel mogelijk wegwerken.

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is onder meer aardgas duurder geworden. Dat is een belangrijke grondstof voor kunstmest, dat daardoor ook duurder wordt en boeren op hogere kosten jaagt. Die moeten ze doorberekenen bij voedselprijzen. Daarnaast zijn Oekraïne en Rusland goed voor een groot deel van wereldwijde tarwe-export. De vrees bestaat dat die grotendeels wegvalt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer