WUR geeft Crispr-kennis gratis weg in de strijd tegen honger

Wageningen University & Research (WUR) gaat een eigen gepatenteerde Crispr-technologie gratis aanbieden om planten bestand maken tegen droogte en ziekten. Dit kan helpen honger de wereld uit te bannen.

WUR+geeft+Crispr%2Dkennis+gratis+weg+in+de+strijd+tegen+honger
© Dirk Hol

Het WUR-patent mag alleen worden gebruikt voor doelen zonder winstoogmerk. 'Wij hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere, duurzamere, rechtvaardigere en robuustere voedselproductie voor iedereen', zegt WUR-voorzitter Louise Fresco.

Crispr-Cas is een technologie waarmee genetisch materiaal betrekkelijk eenvoudig en uiterst nauwkeurig en efficiënt kan worden aangepast. Wereldwijd zijn er zo'n drieduizend Crispr-Cas-patenten, waarvan de WUR er enkele in handen heeft. Voor vijf van deze patenten, waarvan de WUR en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gezamenlijk eigenaar zijn, heeft de WUR besloten gratis licenties beschikbaar te stellen. Direct na de bekendmaking verscheen over dit initiatief een artikel in het wetenschappelijke magazine Nature.


Juiste om te doen

'Dit is echt behoorlijk uniek voor Crispr, binnen de academische wereld en daarbuiten. Voor zover ons bekend, zijn wij een van de eersten die deze stap nemen met betrekking tot de Crispr-technologie. Wij doen dit omdat we sterk van mening zijn dat dit het juiste is om te doen', vervolgt Fresco.


Twee miljard mensen leden in 2020 onder een gebrek aan gezonde voeding. Bijna al deze mensen worden ook bedreigd door de effecten van klimaatverandering. Volgens de WUR moet de wereld daarom werken aan een gezonder, duurzamer, rechtvaardiger, betaalbaarder en robuuster voedselsysteem. Dit staat ook centraal tijdens de Food Systems Summit van de Verenigde Naties op 23 september. Crispr en andere biowetenschappen kunnen deze transitie versnellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer