Schapenhouders kritischer over ontwormen na aflammeren

Steeds meer schapenhouders zijn terughoudend bij het ontwormen na aflammeren. Ze willen de groeiende resistentie tegen wormmiddelen een halt toe roepen.

Schapenhouders+kritischer+over+ontwormen+na+aflammeren
© William Hoogteyling

Wormmiddelen werden jarenlang gepromoot om ooien na het aflammeren te ontwormen, maar dat zorgt voor een toenemende resistentie tegen wormmiddelen.

Vrijwel de hele wormpopulatie overwintert in het schaap. Als je alle ooien ontwormt na het aflammeren, wordt dus met één behandeling deze hele populatie blootgesteld aan het wormmiddel.

'Dat lijkt efficiënt, maar het gevolg is dat je tegelijkertijd ook effectief aan het selecteren bent op resistentie tegen dat wormmiddel', zegt Reinard Everts van schapendokter.nl. Hij merkt dat schapenhouders zich steeds vaker afvragen of een standaard ontworming na aflammeren wel nodig is.


Resistente wormen

Resistentieopbouw gaat snel. Want wormen die niet doodgaan aan het wormmiddel, omdat ze bijvoorbeeld het middel weer snel uit hun lichaam kunnen pompen, vormen de nieuwe generatie op het bedrijf. Deze generatie is veel minder gevoelig voor het betreffende wormmiddel. Als dit proces vaak wordt herhaald, zal het middel helemaal niet meer werken. Everts: 'En eenmaal resistent blijft resistent. Een verloren werkzaamheid komt zelfs na tien jaar nog steeds niet terug.'

Het is bijvoorbeeld aan te raden om alleen de eenjarige ooien te ontwormen. De oudere ooien kun je overslaan, tenzij het heel oude of kwetsbare dieren zijn. 'Check bij die dieren regelmatig de kleur van de slijmvliezen. Wordt deze bleek? Dan is ontwormen nodig', zegt Everts.

Ook fokken op wormresistentie biedt soelaas. Ooien met een hogere fokwaarde scheiden minder wormeieren uit na het aflammeren en gedurende een kortere periode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer