Amerikaanse boeren telen meer zonnebloemen door oorlog Oekraïne

Amerikaanse boeren telen dit jaar meer zonnebloemen nu de oorlog in Oekraïne de levering van zonnebloemolie uit dat land belemmert. Door de schaarste kunnen de boeren in de Verenigde Staten straks veel hogere prijzen vragen voor hun oogst.

Amerikaanse+boeren+telen+meer+zonnebloemen+door+oorlog+Oekra%C3%AFne
© VidiPhoto

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft al een voorlopige schatting gemaakt. Daaruit blijkt een 10 procent areaalstijging dit seizoen. Directeur John Sandbakken van de National Sunflower Association denkt dat meer dan 20 procent extra hectares met zonnebloemen beplant kan worden dan de regering voorspelt. De marktprijs voor zonnebloemen ligt namelijk al boven het oude record uit 2008. Ook zouden de omstandigheden voor de teelt gunstig zijn.

Zonnebloemolie wordt voor van alles en nog wat gebruikt, van chips en frituursnacks tot vogelvoer en shampoo. Zonnebloempitten zijn in sommige landen daarnaast een populaire snack. Vooral Spanje importeert veel zonnebloempitten. De meeste zonnebloemen die in de Verenigde Staten worden geteeld, worden normaal in eigen land verwerkt. Maar mogelijk is de Amerikaanse oogst straks ook elders erg gewild.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Oekraïne was voor Nederland vorig jaar verreweg de grootste leverancier van zonnebloemolie, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Maar door de oorlog is de Oekraïense export fors teruggelopen. Zonnebloemolie kan vaak worden worden vervangen door sojaolie, raapzaadolie of palmolie. Maar deze zijn niet altijd goed of goedkoop beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer