Oekraïense productiecapaciteit granen daalt met 50 procent

Het ministerie van Landbouw in Oekraïne verwacht dat de productie van granen in 2022 met gemiddeld 50 procent daalt ten opzichte van de oogst in 2021.

Oekra%C3%AFense+productiecapaciteit+granen+daalt+met+50+procent
© Twan Wiermans

Het areaal voorjaarsgewassen schat de Oekraïense overheid op 7 miljoen hectare, dat is ongeveer de helft van wat zou moeten worden ingezaaid. Dit meldt beursmakelaar De Vries & Westermann op basis van informatie van APK-Inform, een graananalysebureau voor landen in Oost-Europa.

Het landbouwministerie gaat er nu van uit dat 3,3 miljoen hectare mais wordt gezaaid in Oekraïne. Dit was vorig jaar nog 5,4 miljoen hectare. Het betekent het kleinste maisareaal in tien jaar tijd en een daling van het productiepotentieel voor mais met 56 procent tot naar schatting 18,5 miljoen ton. De afgelopen jaren produceerde Oekraïne tussen de 30 miljoen en 40 miljoen ton mais.


Teelt verre van optimaal

Voor wintergranen geldt dat de overheid verwacht dat de teelt verre van optimaal zal verlopen en dat betreft met name de toediening van meststoffen. In een eerste prognose wordt ervan uitgegaan dat slechts 4 miljoen hectare van de ingezaaide 6,5 miljoen hectare aan wintertarwe kan worden geoogst. APK-Inform rekent daarom met een productie van 14,9 miljoen ton en dat is de helft van 2021.

Naast mais en tarwe is Oekraïne ook een belangrijke producent van zonnebloemzaad, vooral voor de productie van zonnebloemolie. Voor 2022 raamt het Oekraïense landbouwministerie de opbrengst voorlopig op 9,6 miljoen ton, dat is 42 procent minder dan afgelopen jaar. Het areaal zonnebloemen daalt volgens deze prognose met 35 procent tot ongeveer 4,2 miljoen hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer