OIifantsgras biedt hennen prima bescherming

De juiste bescherming is nodig om ervoor te zorgen dat biologische hennen de uitloop goed benutten. 'Olifantsgras voldoet op dat punt prima', weet Wim de Vries uit jarenlange ervaring.

OIifantsgras+biedt+hennen+prima+bescherming
© ©Studio Kastermans/Danielle van

Het gemengde bedrijf met koeien, zeugen en kippen van De Vries in Terschuur is in de loop der jaren eerst omgeschakeld naar graskippen en later naar biologische leghennen. De Gelderse pluimveehouder was op zoek naar een goede bescherming in de uitloop, toen het Louis Bolk Instituut in 2014 praktijkbedrijven zocht voor een proef met olifantsgras.

Voornaamste functie van het metershoge olifantsgras is de beschermende werking en die is volgens De Vries uitstekend. 'Er zit hier geregeld een buizerd, je hoort hem nu ook. Maar de hennen durven wel naar buiten te gaan, zelfs de hennen die in de opfok niet buiten hebben kunnen lopen door de ophokplicht. Ze lopen daarbij flink ver van de stal af, tot wel 300 meter.'


Oogst in april

Het olifantsgras wordt jaarlijks in april geoogst en groeit in enkele maanden weer metershoog uit. De Vries: 'Je moet het niet te dicht bij de stal zetten, anders pikken de hennen de groeipunten weg. Onderhoud heb ik niet meer. In de winter valt alle blad eraf en dat houdt onkruid prima tegen. Alleen het eerste jaar moet je tijdig starten met mechanische bestrijding.'

Het olifantsgras is niet stoffig en prima bruikbaar als strooisel. Voor het strooisel dat de ondernemer overhoudt is goede belangstelling van onder andere biologische zeugenhouders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer