Wierdense boeren richten eigen terreinbeherende organisatie op

Boeren in Wierden willen de regie over boerengrond in eigen hand houden en de grond zelf beheren. Ze richten daarom een eigen agrarische terreinbeherende organisatie (ATB) op om daaraan invulling te geven.

Wierdense+boeren+richten+eigen+terreinbeherende+organisatie+op
© ATB Wierden

In het Overijsselse Wierden spelen veel maatschappelijke opgaven en problemen die boeren dwingen tot nieuwe oplossingen. Zo zijn er droogteproblemen door het waterwingebied Notter-Zuna. Rond het Natura 2000-gebied Wierdense Veld komt een bufferzone van 400 hectare boerengrond, waarvoor allerlei beperkingen gaan gelden.

Verder zijn er verkenningen in en rond het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. En net als in heel Nederland heeft ook Wierden te maken met opgaven op het gebied van stikstof, klimaat en waterkwaliteit.


Veel boerengrond

'Er moet veel gebeuren, er is veel geld voor uitgetrokken en er is veel boerengrond mee gemoeid', zegt voorzitter Martin Immink van LTO Noord-afdeling West-Twente. 'We willen als landbouw wel graag de regie houden, zorgen dat zoveel mogelijk grond in boerenhand blijft en dat het beschikbare geld niet verdwijnt in de zakken van projectontwikkelaars, adviesbureaus en terreinbeherende organisaties.'

Daarom heeft een collectief van vertegenwoordigers van de Waterwerkgroep Wierden, Boerentrots Wierden en LTO Noord-afdeling West-Twente, een manifest opgesteld met vijf uitgangspunten. Daar staat onder andere in dat boerengrond zoveel mogelijk beschikbaar gehouden moet worden voor boeren.

Verder stelt het manifest dat boeren gronden rond natuurgebieden in extensief beheer moeten nemen met een passende vergoeding per hectare. Daarbij zoekt het collectief nadrukkelijk het gesprek met de samenleving en samenwerking met overheden en andere organisaties.

ATB

Om invulling te geven aan deze uitgangspunten willen de Wierdense boeren een eigen agrarische terreinbeherende organisatie, een ATB, opzetten. De plannen van de boeren worden ondersteund door het Agrarisch Jongeren Kontakt Noord-West Twente, gemeente Wierden en Stimuland. Provincie Overijssel betaalt de verdere uitwerking van de plannen door Stimuland.

Het manifest is deze week gepresenteerd door het collectief tijdens een drukbezochte avond. Door de aanwezigen werd er kritisch meegedacht en afsluitend bleek er ruim draagvlak te zijn onder de aanwezige boeren om door te gaan met de plannen.


Handschoen oppakken

De boeren willen het manifest zo snel mogelijk aanbieden aan minister Christanne van der Wal voor Natuur en Stikstof. 'Dit is het voorbeeld waar boeren zelf de handschoen oppakken om invulling te geven aan het gebiedsgericht werken en de maatschappelijke opgaven die er zijn in het gebied', stelt LTO-afdelingsvoorzitter Immink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer