Poolse varkensproductie staat onder druk

De Poolse productie van varkens staat flink onder druk. Enkele jaren geleden was Polen nog een exportland voor varkensvlees, inmiddels is het de vijfde importeur in de Europese Unie (EU), meldt Agroberichten Buitenland.

Poolse+varkensproductie+staat+onder+druk
© Freelancer

Een belangrijke reden voor de teruggang van de varkensvleesproductie is de Afrikaanse varkenspest die al jaren huishoudt onder wilde zwijnen en gehouden varkens in Polen. Er is hierdoor geen export naar derde landen mogelijk en veel varkenshouders zitten in besmette gebieden en zitten daarmee vast aan de levering naar één bepaalde slachterij. Daarbij zijn Polen minder kieskeurig dan bijvoorbeeld de Duitsers bij de keuze van het varkensvlees.

Tweede reden is de instabiliteit van de markt door het wegvallen van de export naar China vanuit de EU. Daardoor blijft er meer varkensvlees op de Europese markt, met lagere prijzen tot gevolg. Door deze ontwikkelingen zijn veel vooral kleine varkenshouders gestopt of hebben hun productie verminderd.


Stijging biggenimport

Het aantal zeugen in Polen is sinds het jaar 2000 met bijna de helft verminderd en de import van biggen is flink gestegen. Momenteel komt 40 procent van de biggen uit het buitenland en daarvan komt 85 procent uit Denemarken.

De situatie voor de Poolse varkenshouders verbetert niet. In februari lagen de prijzen op 4,25 Poolse zloty, dat is zo'n 0,91 euro per kilo. Die prijzen zijn inmiddels wel gestegen naar 1,42 euro per kilo, maar de prijzen voor grondstoffen stijgen nog harder.

Een groot deel van Poolse varkenshouders kan niet concurreren met de veel grotere bedrijven in Duitsland, Denemarken en Spanje. Alleen met een intensief steunprogramma is de varkenshouderij in het land overeind te houden. Al wordt er wel aan getwijfeld of de plannen van de Poolse EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, om de productie op de kleine Poolse bedrijven weer op peil te krijgen, gaan lukken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer