André Aarnink: 'Brongerichte maatregelen verdienen zich terug'

Bronaanpak vermindert de emissies naar de omgeving en verbetert de luchtkwaliteit sterk. Veel brongerichte maatregelen zijn in ontwikkeling. Daar is André Aarnink, onderzoeker veehouderij en omgeving bij Wageningen University & Research, blij mee.

Andr%C3%A9+Aarnink%3A+%27Brongerichte+maatregelen+verdienen+zich+terug%27
© Varkens Archief

Welke bronaanpak is uitontwikkeld bij gespeende biggen?

'Een paar systemen zijn opgenomen in de RAV-lijst die voldoen aan emissiereducties van meer dan 70 procent voor ammoniak en methaan. Dit zijn onder meer de vlakke gecoate keldervloer met tandheugelschuifsysteem, het opfokhok met schuine putwand met spoelgoten en de toepassing van water- en mestkanalen in combinatie met regelmatige mestafvoer.'

Mest dagelijks de stal uit en een optimaal stalklimaat geven gezonde dieren, betere prestaties en een gezond milieu

André Aarnink, onderzoeker veehouderij en omgeving bij de WUR

En bij vleesvarkens?

'Slechts één die ook aan de bovenstaande emissiereducties voldoet. Dat is het dagontmestingssysteem met water- en mestkanaal in combinatie met schuine putwanden en koeling van de mest.'


Voor zeugen?

'Alleen bij kraamzeugen zijn er twee systemen in de RAV-lijst die voldoen aan emissiereducties van meer dan 70 procent voor ammoniak en methaan. Schuiven in een mestgoot en een mestpan onder het kraamhok waarvan een klein deel bestaat uit een gekoeld mestkanaal en de rest uit een waterkanaal.'


Is 85 procent ammoniakreductie haalbaar?

'Dat is lastig te bereiken met alleen brongerichte maatregelen. Een combinatie met een nageschakelde techniek ligt dan voor de hand. De vraag is dan gerechtvaardigd of het nog betaalbaar is. Wel is het zo dat veel brongerichte maatregelen zich voor een belangrijk deel zelf terugverdienen door gezondere dieren en betere productieresultaten.'Wat is de varkensstal van de toekomst?

'Deze zal zich richten op een gezonde leefomgeving voor de dieren. Emissies worden brongericht aangepakt door de mest dagelijks, liefst gescheiden, uit de stal te verwijderen. Het stalklimaat is zo geoptimaliseerd dat de dieren jaarrond binnen de comfortzone blijven. Dat betekent koelen in de zomer. Daardoor zijn het lig- en mestpatroon voorspelbaar en worden dichte vloeren minimaal bevuild.

'De komende vijf jaar zal 85 procent reductie van ammoniak voor alle categorieën varkens moeilijk haalbaar zijn. Misschien is het wel te realiseren door verder ontwikkelde brongerichte maatregelen te combineren met voer- en managementmaatregelen. Dagontmesting reduceert de methaanemissie sterk en de geur is minder. Voor fijnstof is een additionele maatregel nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer