Varkensbedrijven hebben het vaakst meerdere locaties

In totaal hield 18 procent van de varkensbedrijven in 2021 op meer dan één locatie varkens. Daarmee hadden varkenshouders van alle veehouderijbedrijven het vaakst dieren op meerdere locaties. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Varkensbedrijven+hebben+het+vaakst+meerdere+locaties
© Twan Wiermans

Het aantal varkensbedrijven met meer dan een locatie steeg 1 procent ten opzichte van twee jaar eerder. Melkveebedrijven hebben het minst vaak een tweede locatie. Over het algemeen is het aantal veehouderijen met dieren op meerdere locaties de laatste jaren nauwelijks gewijzigd, verklaart het CBS.

Nederland telde op 1 april 2021 bijna 11,5 miljoen varkens. Het gemiddeld aantal varkens per locatie was in 2021, vergeleken met twee jaar eerder, gestegen met 540 varkens naar 3.900. Die toename wordt voornamelijk veroorzaakt doordat vooral kleinere locaties zijn gestopt in verband met stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv).


Andere gemeente

De grootste bedrijven (met vijfduizend varkens of meer) hielden in 2021 gemiddeld 10.500 varkens per bedrijf, per locatie waren dat er 6.500. Van de varkensbedrijven met meerdere locaties is bijna een derde van de locaties gevestigd in een andere gemeente dan de hoofdvestiging van het bedrijf.In de melkveehouderij had 6 procent van de bedrijven in 2021 meer dan één locatie. Dat is evenveel als twee jaar eerder. Nederland telde vorig jaar ruim 14.000 melkveebedrijven. Op deze bedrijven werden 1,5 miljoen melkkoeien gehouden en 825.000 stuks jongvee. Gemiddeld telde een melkveebedrijf 107 melkkoeien en 58 stuks jongvee, per locatie waren dat er respectievelijk 105 en 56.
Vleeskuikens

Van de 496 vleeskuikenbedrijven hield 13 procent in 2021 vleeskuikens op meer dan één locatie. Het aantal vleeskuikenbedrijven met meerdere locaties nam sinds 2019 iets toe. Toen had 11 procent van de vleeskuikenbedrijven meerdere locaties. Op een vleeskuikenbedrijf werden vorig jaar gemiddeld ruim 85.000 vleeskuikens gehouden. Per locatie waren dat er ruim 72.000.

Bij de 558 leghennenbedrijven had 8 procent van de bedrijven meerdere locaties, evenveel als in 2019. Op een leghennenbedrijf werden vorig jaar gemiddeld bijna 54.000 leghennen gehouden, 50.000 per locatie. Van de bedrijven met meerdere locaties is 20 procent van die locaties gevestigd in een andere gemeente dan de hoofdvestiging van het bedrijf.

Voor de geitenbedrijven geldt dat 92 procent in 2021 de geiten op een locatie had. Dat waren vorig jaar 433 geitenbedrijven. Op deze bedrijven werden ruim 600.000 geiten gehouden, gemiddeld bijna 1.390 per bedrijf. Op een locatie met geiten werden gemiddeld 1.270 geiten gehouden, evenveel als in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer