Kabinet verlaagt accijnzen op brandstof per 1 april

Het kabinet trekt dit jaar 2,8 miljard euro uit voor koopkrachtherstel. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad. Van dat geld krijgen mensen met lage inkomens 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd.

Kabinet+verlaagt+accijnzen+op+brandstof+per+1+april
© dirk hol, info@dirkhol.nl

Ook gaan de accijnzen op brandstof per 1 april omlaag. Daarmee hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het btw-tarief op energie gaat per 1 juli omlaag. Zo wil het kabinet 'zowel de gezinnen, de middeninkomens als de kleine ondernemers' helpen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vroegen het kabinet mensen met een kleine portemonnee met 1.000 euro te compenseren. Die oproep werd ook gesteund door vakbond FNV, maar volgens Van Gennip gaat het al om 'enorme bedragen die gezinnen met de laagste inkomens echt helpen'. Het kabinet koos bewust voor een deels gericht pakket. 'We kunnen niet alles voor iedereen compenseren, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.'


Duur en weinig gericht

Eerder kwam er al kritiek op de uitgelekte maatregelen om de accijnzen te verlagen. Die zouden juist een dure en te weinig gerichte stap zijn. 'Ik vind het een evenwichtig en uitzonderlijk pakket in uitzonderlijke tijden', zegt de bewindsvrouw daarop.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Het geld komt bovenop de honderden miljoenen euro's die het kabinet eind vorig jaar al opzij zette vanwege de hoge gasprijzen. De miljarden komen deels uit de hogere gasopbrengsten (door de hogere prijzen) en deels uit het reservepotje met Europees geld. Dat is bedoeld om klappen op te vangen door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het kabinet vindt het ingrijpen 'nu het belangrijkste'. De staatsschuld loopt hierdoor niet verder op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer