Gerberatelers vormen EveryD Flowers

Met de fusie tot EveryD Flowers hebben Van Veen Gerbera en Barendse Gerbera's hun krachten gebundeld. Het bedrijf produceert hoogwaardige grootbloemige en minigerbera's voor de retail en streeft naar de laagste kosten per steel.

Gerberatelers+vormen+EveryD+Flowers
© Thierry Schut

'Onze nieuwe naam is bedacht door een medefirmant', zegt Ronald van Veen, een van de directieleden van gerberakwekerij EveryD Flowers. 'Het logo, dat we samen met een extern bureau hebben ontworpen, bestaat uit vijf cirkels, die de vijf eigenaren weergeven en tegelijk een bloem vormen.' EveryD Flowers is op 1 januari 2021 ontstaan uit een fusie tussen Van Veen Gerbera in De Lier en Barendse Gerbera's in Naaldwijk, beide in Zuid-Holland.

Naast Van Veen zijn de aandeelhouders zijn broer Aad, Hen en Erik Groenewegen en nu ook Peter Barendse. 'Als enige eigenaar van mijn kwekerij kreeg ik met een steeds grotere complexiteit te maken', zegt Barendse. 'Daarom ben ik op zoek gegaan naar partners voor een strategische samenwerking.' Barendse kende Aad van Veen al jaren vanuit een excursiegroep en vanaf de zomer van 2020 zijn de bedrijven gaan testen of ze bij elkaar pasten. 'De persoonlijke match was goed, maar we wilden ook kijken of we wat betreft filosofie complementair waren', legt Barendse uit.


Externe adviseur

'Tijdens het proces hadden we ieder onze eigen externe adviseur om te zorgen dat onze emoties als eigenaren ons geen parten zouden spelen', voegt Van Veen daaraan toe. 'We wilden zorgen dat alles eerlijk en zuiver zou verlopen. Zo zijn we tot een weloverwogen beslissing gekomen.' Uiteindelijk is de akte 1 oktober 2021 gepasseerd, tegelijk met de lancering van de nieuwe naam.

Als EveryD Flowers willen we een eenheid vormen met een degelijke, platte organisatie

Peter Barendse, EveryD Flowers

EveryD Flowers produceert op de hoofdlocatie aan de Hofzichtlaan in De Lier van 6 hectare vier kleuren minigerbera's, aan de Kasteelweg op 3,3 hectare nog een kleur en in Naaldwijk op 2,8 hectare veertien grootbloemige soorten. Het bedrijf is, net als zeven andere kwekerijen, aangesloten bij telersvereniging Colours of Nature.


Eén soort verpakking

'Wij leveren alle bloemen in één soort verpakking aan hun distributiecentrum, dat ze verpakt en naar retailbedrijven verzendt, voor een deel nadat er gemengde boeketten van zijn gemaakt', zegt Van Veen. 'Ons doel is kwalitatief hoogwaardige gerbera's te telen tegen de laagste kosten per steel.' Barendse leverde voorheen via telersvereniging Summit Gerbera ook aan groothandelsbedrijven, maar de daghandel met veel kleine orders en de toegenomen wet- en regelgeving kostten hem steeds meer tijd en energie.


De kwekerij streeft naar hoogwaardige bloemen.
De kwekerij streeft naar hoogwaardige bloemen. © Thierry Schut

Voor de fusie heeft de ondernemer zijn assortiment versneld afgeschaald, is de kwekerij in Naaldwijk overgeschakeld op nieuwe soorten en heeft EveryD Flowers twee bosmachines aangeschaft.


Meer volume en slagkracht

Barendse: 'Met z'n vijven hebben we nu meer volume en slagkracht dan als we ieder ons eigen bedrijf van 2,5 hectare zouden hebben. Bovendien worden de inkooporganisaties bij retailbedrijven steeds groter en machtiger', sluit Van Veen aan. 'Daar willen wij voldoende kracht tegenover kunnen stellen door onze krachten te bundelen.'

De kwekers maken zich zorgen over de inflatie die de kostprijs opjaagt en zorgt dat consumenten minder te besteden hebben. 'Wij werken met smalle marges en bij een productie van 90 miljoen bloemen per jaar scheelt een tiende cent per steel 90.000 euro, dus we doen ons best om de kosten te drukken door bijvoorbeeld energie efficiënter in te zetten', zegt Van Veen.


Van gas af

'Onze gasinkoop ligt vast tot 2025, maar je weet natuurlijk niet wat het 'nieuwe normaal' zal zijn. Uiteindelijk willen we van het gas af.' Het bedrijf heeft energiezuinige kassen met schermdoeken, werkt met ledverlichting, alle locaties hebben een of meer WKK's en de twee kwekerijen in De Lier zijn aangesloten op het aardwarmteproject 'Trias Westland' en hebben zonnepanelen.


In Naaldwijk staan veertien soorten grootbloemige gerbera's.
In Naaldwijk staan veertien soorten grootbloemige gerbera's. © Thierry Schut

EveryD Flowers teelt op steenwol en koopt het uitgangsmateriaal in bij veredelings- en vermeerderingsbedrijven. Een plant gaat zo'n drie jaar mee en levert zo'n 150 bloemen per jaar voor minigerbera's en de helft daarvan voor grootbloemige gerbera's.


Biologische middelen

Ziektes en plagen als rups, mineer- en wittevlieg en de oorwurm proberen de kwekers zoveel mogelijk tegen te gaan met biologische middelen. 'We huren externe scouts in om plagen in de kiem te smoren, waarmee we kostenderving kunnen voorkomen', zegt Barendse. 'En we hebben experimenten met drones gedaan om insecten te signaleren', vult Van Veen aan. 'De volgende stap is dat die ook motten gaan vangen, maar dat staat nog in de kinderschoenen.'

Voor de toekomst streven de kwekers naar een gezonde groei. 'Maar eerst willen we werken aan de toekomstbestendigheid van ons bedrijf met een degelijke, platte organisatie', zegt Barendse. 'Het komende jaar maken we pas op de plaats om allerlei veranderingen te implementeren', stelt Van Veen. 'Onder de nieuwe naam willen we ook een eenheid vormen wat betreft interne logistiek, organisatiestructuur, financiën en ICT.'


Directieleden hebben eigen taken

Bij EveryD Flowers werken zestien vaste en 45 flexibele medewerkers. Ronald van Veen is verantwoordelijk voor algemene zaken, energie, administratie en financiën, Aad van Veen en Hen Groenewegen voor teelt en teeltinnovaties, Erik Groenewegen voor commercie en personeel en Peter Barendse voor kwaliteit, gewasbescherming en financiën. De kwekerij is MPS-GAP, -SQ en -Grasp-gecertificeerd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer