Bayer weer winstgevend in 2021, zorgen om Oekraïne

Chemieconcern Bayer heeft over 2021 klinkende cijfers gerapporteerd. De omzet groeide met 6,5 procent naar 44 miljard euro. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 1 miljard euro. Een stevig herstel van het verlies van 10,5 miljard euro dat in 2020 werd geïncasseerd.

Bayer+weer+winstgevend+in+2021%2C+zorgen+om+Oekra%C3%AFne
© Bayer

De verliezen in 2020 werden vooral veroorzaakt door de rechtszaken die Bayer in de Verenigde Staten moet voeren over de kankerrisico's bij het gebruik van glyfosaat en hoge afschrijvingen op de landbouwactiviteiten

De goede resultaten van vorig jaar worden gevoed door een toenemende vraag naar zaaigoed. Ook de farmaceutische en persoonlijke verzorgingsdivisie van het concern vertonen mooie resultaten. De agrarische divisie (Crop Science) van Bayer zag de omzet met 7,3 procent groeien tot 20,2 miljard euro.


Rodrigo Santos, lid van de raad van bestuur van Bayer AG en voorzitter van de afdeling Crop Science zegt dat Bayer op het gebied van innovaties in 2021 veel vooruitgang heeft geboekt. Het concern realiseerde meer dan vijfhonderd zaadimplementaties en ruim driehonderd nieuwe registraties van gewasbeschermingsmiddelen.


Nieuwe sojarassen

In Brazilië (800.000 hectare) en de Verenigde Staten (16 miljoen hectare) werden met succes nieuwe sojarassen geïntroduceerd die resistent zijn tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Op het gebied van digitale landbouw maakte Bayer ook groeisprongen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Onder het programma 'Climate FieldView' is inmiddels in 23 landen 180 miljoen hectare ingeschreven. Meer dan 2.600 boeren in tien landen over de hele wereld nemen nu deel aan het Carbon Farming Program van het concern.


Innovatie

'Behalve digitaal helpen samenwerkingen ons ook om innovatie voor morgen te stimuleren. We investeren bijvoorbeeld in partnerschappen via ons Leaps venturing-platform en met andere bedrijven op gebieden zoals de biologische behandeling van zaden die kunnen helpen om stikstof op te vangen en de noodzaak om kunstmest te gebruiken te verminderen', zegt Santos.

Bayer-CEO Werner Baumann uitte tijdens de presentatie van de jaarcijfers zijn zorgen over de oorlog in Oekraïne. 'Het is een zware slag voor de universele waarden van vrijheid en democratie. Deze situaties vragen om politieke prioriteit: nu is het tijd voor eensgezinde en beslissende politieke actie', zei hij.


Zorg om voedselzekerheid

Bayer doet er alles aan om collega's en hun families in Oekraïne te ondersteunen. Ook probeert het concern de levering van essentiële medicijnen en landbouwproducten zoveel mogelijk door te laten gaan. Baumann: 'Dat geldt voor Oekraïne, maar onze zorg en inzet voor voedselzekerheid gaan veel verder dan dat, aangezien Oekraïne een van 's werelds grootste graanexporteurs is.'

Bayer heeft belangen in de landen die nu onderling strijd leveren. Rusland is goed voor circa 2 procent van de omzet, Oekraïne voor minder dan 1 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer