'Is Canadese vleesveehouderij agrarisch of industrieel?'

Vanuit het noorden schijnt ons sinds een jaar geleden 's avonds een zee van licht tegemoet. Nu heeft deze verschijning niks met het noorderlicht te maken. Bij ons in de buurt, enkele kilometers verderop, is een nieuwe feedlot gevestigd.

%27Is+Canadese+vleesveehouderij+agrarisch+of+industrieel%3F%27
© Hans Wesseling

Voor degenen die niet weten wat een feedlot is, zal ik dat even uitleggen. Een feedlot is een bedrijf dat zich bezighoudt met het opmesten van jongvee tot slachtrijp vee. Naarmate de runderen gaan groeien, worden ze van het ene hok naar het andere verplaatst, totdat ze uiteindelijk als slachtrijp vee de toko verlaten.

De grootte van dit soort bedrijven loopt nogal uiteen van enkele hectares, wellicht nog in eigen beheer, tot een paar honderd hectare waar voornamelijk voor derden wordt opgemest. Laatstgenoemde heten custom feedlots. Bij dit soort grotere bedrijven lopen al gauw tienduizenden stuks vee rond, voor zover we nog over rondlopen kunnen spreken natuurlijk. Dagelijks worden er dan ook vrachtwagens vol voer aangeleverd om de dieren van de nodige nutriënten te voorzien.

Bij het horen of zien van dit soort bedrijven zullen bij sommigen in Nederland de nekharen overeind gaan staan. In eerste instantie begrijpelijk, want een omvang als deze in de vleesveesector is in Nederland niet te vinden, maar een veelvoorkomend iets in Noord- en Zuid-Amerika en Australië.

Bij het horen of zien van dit soort bedrijven zullen bij sommigen de nekharen overeind gaan staan

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Aan de andere kant, als we de Nederlandse regels hierop los zouden laten, komen we bij lange na nog niet aan het aantal dieren per oppervlakte. Een mestprobleem is ook iets dat we hier niet kennen. Je zou het oneerlijke concurrentie kunnen noemen. Maar goed, ik kan het ook niet helpen dat er hier nou eenmaal meer grond beschikbaar is.

Ik zal toegeven, ik ben ook niet echt gecharmeerd van dit soort megabedrijven. Misschien is dat het beetje Nederlandse dat nog in me zit. Is dit agrarisch of is het industrieel? Maar met deze uitspraak begeef ik me hier op glad ijs. Niet al ons vlees wordt natuurlijk op deze manier geproduceerd, want het traditionele grazen op de prairie komt nog steeds veel voor, met ook beetje bij beetje meer waardering.

'Proud of Alberta beef' is een veelvoorkomende sticker die hier achterop pick-uptrucks is te zien. Of deze slogan nou geldt voor de cowboy te paard of de cowboy met de stropdas mag eenieder dan ook voor zichzelf uitmaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer