Expertgroep: risico op AVP groter dan in 2018

Het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is nu groter dan in 2018. Tot die conclusie komt een expertgroep die op verzoek van het ministerie van LNV eind vorig jaar opnieuw een risicobeoordeling maakte.

Expertgroep%3A+risico+op+AVP+groter+dan+in+2018
© Horst Jegen

Deskundigen kwalificeren het risico dat het virus in 2022 in Nederland de kop opsteekt als 'klein tot medium'. De kans daarop in de komende vijf jaar noemen zij 'medium tot groot'. Het risico op insleep is groter geworden omdat de hoeveelheid zwerfafval lijkt te zijn toegenomen.

Daarbij worden de besmette gebieden in Europa steeds groter. Dat vergroot de kans van introductie van AVP door menselijk handelen. De experts zien dat ook als grootste risico op insleep van het virus.


Veel kennis

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren een heleboel kennis verzameld en uitgewisseld, geven de deskundigen in de risicobeoordeling aan. En er is veel aan voorlichting gedaan. Dat verlaagt de kans op introductie.

Bij buiten gehouden varkens plaatst de expertgroep nog de kanttekening dat passanten besmette etenswaren kunnen voeren aan de varkens. Verder wijzen de deskundigen op het belang van een goede afscheiding op de locatie waar varkens worden gehouden om contact met wilde zwijnen te voorkomen.

De expertgroep geeft aan dat regulier beheer van de wildezwijnenpopulaties matig helpt om de kans op introductie te verkleinen. Voorkomen dat het huidige verspreidingsgebied verder uitbreidt, noemen de deskundigen vanuit het AVP-risico van groter belang dan verlaging van de dichtheid in bestaand leefgebied.


Roadmap Preventie AVP

In een brief aan de Kamer geeft minister Staghouwer aan regelmatig overleg te hebben met diverse belanghebbenden om te zien of aanvullende maatregelen kunnen worden geïmplementeerd die de kans op insleep verder verkleinen. De aanbevelingen uit de Roadmap Preventie AVP worden momenteel uitgewerkt. De Producentenorganisatie Varkenshouderij heeft een hygiënescan voor varkensbedrijven ontwikkeld.

Met de provincies zit Staghouwer regelmatig om tafel om de resultaten wat betreft het beheer van wilde zwijnen te delen. De provincies hebben in het kader van de uitvoering van de Roadmap plannen opgesteld voor een gebiedsgerichte aanpak voor het beheer van wilde zwijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer