Preventieve ruiming moet varkenspest in Italië stoppen

Italië gaat over tot preventieve ruiming van varkens in de regio's Piëmonte en Ligurië om de uitbraak van Afrikaanse varkenspest een halt toe te roepen. Daarnaast blijft men zoeken naar kadavers van besmette wilde zwijnen.

Preventieve+ruiming+moet+varkenspest+in+Itali%C3%AB+stoppen
© outdooralabama.com

Het directoraat-generaal van de Diergezondheid van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid maakte de aanpak van de Afrikaanse varkenspest-uitbraken op 18 januari bekend. In de 114 gemeenten van het getroffen gebied in Piëmonte en Ligurië worden als eerste alle bedrijven geruimd die wilde zwijnen of met varkens gekruiste zwijnen buiten houden. Deze bedrijven mogen dan minimaal het komende half jaar niet meer herbevolken.

Daarnaast worden ook alle familiebedrijven en vervolgens de commerciële bedrijven met varkens geruimd. Ook deze krijgen te maken met een verbod op herbevolking voor minimaal zes maanden. De geruimde zwijnen en varkens worden onderzocht op Afrikaanse varkenspest.


Zoektocht naar kadavers

Het zoeken naar kadavers van wilde zwijnen wordt door de Italianen nu systematisch aangepakt door telkens een gebied van 1 bij 1 kilometer af te zoeken. Er waren op 3 februari in totaal 29 besmette kadavers van wilde zwijnen gevonden, veertien in Piëmonte en vijftien in Ligurië.

De Italiaanse regering heeft tot nu toe 50 miljoen euro uitgetrokken voor de door Afrikaanse varkenspest getroffen sector. Daarvan is 15 miljoen euro voor de aanpak van de ziekte en 35 miljoen euro voor de ondersteuning van getroffen varkenshouders en de varkenssector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer