Livar-directeur Frank de Rond: 'Dubbel hek beste bescherming tegen varkenspest'

Rondom de Kloosterboerderij van Livar staat een dubbel hekwerk. Volgens directeur Frank de Rond van Livar is dat een noodzakelijke maatregel om insleep van Afrikaanse varkenspest te voorkomen in het gebied dat rijk is aan wilde zwijnen.

Livar%2Ddirecteur+Frank+de+Rond%3A+%27Dubbel+hek+beste+bescherming+tegen+varkenspest%27
© Fotografie Twan Wiermans

Sinds wanneer nemen jullie maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest?

'Toen ruim drie jaar geleden de Afrikaanse varkenspest in de Belgische provincie Luxemburg werd gevonden, gingen bij ons de alarmbellen af. We hebben van alle locaties een analyse gemaakt om te kijken waar de dreiging van het virus het grootst was. Op een paar locaties lopen wilde zwijnen dichtbij, op de andere is dat niet aan de orde.'

Bij buitenvarkens heb je een dubbel hekwerk met voldoende afstand ertussen nodig om contact met wilde zwijnen te voorkomen

Frank de Rond, directeur Livar

Waar is de dreiging het grootst?

'Op onze Kloosterboerderij in het Limburgse Echt. Die locatie ligt aan de rand van een natuurgebied. Daar hebben we een extra hekwerk neergezet rondom de weides waar de varkens buiten lopen. Een hek dat hoog genoeg is en is ingegraven in de grond.

'We willen te allen tijde voorkomen dat er direct contact kan zijn tussen wilde zwijnen en onze varkens en dat op die manier de Afrikaanse varkenspest of een andere ziekte kan worden overgedragen.'


Is een dubbel hekwerk het beste voor buitenvarkens?

Ja. Onze Manager Ketenkwaliteit, dierenarts Merel Postma, heeft binnen de Europese voedselveiligheid en dierziektenorganisatie Efsa meegedacht over de maatregelen om verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

'Voor varkens met buitenuitloop adviseert de Efsa dan ook een dubbel hekwerk met voldoende afstand ertussen. Het zou goed zijn als dat bij alle buitenvarkens in Nederland wordt geplaatst.'


Ben je er met een dubbele omheining?

'Nee, zeker niet. We nemen alle gebruikelijke biosecuritymaatregelen, zoals douchen en bezoekers laten omkleden, om insleep van ziekten te voorkomen. Dat blijft nodig.'


Heeft een uitbraak van varkenspest gevolgen voor Livar?

'We maken ons vooral zorgen om een mogeljke ophokplicht. We hebben ook binnen wel genoeg ruimte voor onze varkens, maar ze zijn het gewend om naar buiten te kunnen en ze zijn gewend aan veel ruimte. Daardoor kunnen we ook varkens houden met lange staarten.


'Moeten onze varkens ineens naar binnen, dan kan dat problemen opleveren. Hopelijk is zo'n ophokplicht niet nodig als je voldoende maatregelen hebt genomen, zoals een dubbele omheining.'

'De afzet van de varkens zal waarschijnlijk geen directe grote hinder ondervinden van een mogelijke uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De afzet vindt vooral plaats in Nederland en onze buurlanden. Wel zal er indirect hinder zijn van de afzetproblemen die Nederland gaat krijgen bij een uitbraak. Zoals nu al het geval is door de uitbraak in Duitsland en Italië.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer